Filmin Adı : Yıldızlarası ( interstaller )
Yönetmen : Christopher Nolan
Tür : Macera / Bilim Kurgu
Yapım Yılı : 2014
Uzunca bir zamandır “ya sanki ben bu filmi izlemiştim ya” diye düşünerek izlemediğim ancak biraz oturup sınav öncesi hem kafa dağıtmak hem de izlemiş miyim diye hafızamı tazelemek için açtığım, oldukça keyif alarak film.
Yıldızlararası ( interstaller ) Filmi Konusu
Film, yakın bir gelecekteki hepimizin sıklıkla konuştuğu kuraklık ve iklim krizini konu ediniyor. O dönemde sıklıkla kum fırtınaları çıkıyor ve tarımsal ürün olarak bu fırtınalara yalnızca mısır dayanır hale gelinmiş. Tabii bu esnada bilim insanları da “bizim yemeğe ekmeğimiz yok, milyonları uzaya mı akıtıyoz” diyen halka karşılık gizli saklı yerlerde uzay çalışmaları yürütmeye karar veriyor.
Bilim insanlarına göre A ve B planı olarak 2 ayrı planları var. Birinci planda insanları yer çekimi yasasını çözüp yeni keşfedilecek gezegenlere göndermek, B planında ise yeni keşfedilecek gezegenlere koloniler oluşturmak.
Filmde küçük kız ( Mörf ) normal yaşamları esnasında bazı anomalilere denk geliyor. Bunlar için en başından beri kendisi hayalet tabirini kullanıyor. Kendisinin bir hayaleti olduğunu etrafındaki insanlara da söylüyor. Bu anomalik hareketler neticesinde babası ( ki baba eski astronotlardan 🚀 ) ile beraber NASA’nın koordinatlarını buluyorlar ve oraya gidiyorlar.
Bir şekilde bu plandan haberleri oluyor, sonrasında baba bu çalışmaya katılmak için teklif alınca atlayıp uzaya gidiyor. Amaçları keşfedilen bir solucanın içerisinde ne olup bittiği ile alakalı dünyalı dostlara bilgi aktarmak.
Uzay yolculuğu esnasında kâh kış uykusuna yatıyorlar, kâh dinleniyorlar. Bu esnada kulaklıktan benim yatarken ya da çok sıcak yaz akşamlarında dinlediğim yağmur sesi.mp3 ‘ ü dinlemeleri ise ilginç geldi 😄
Sonra yavaş yavaş istenen gezegenlere yaklaşılıyor ama, burada karşımıza izafiyet teorisini herkese karış karış öğretmeyi düşünen senarist çıkıyor; inecekleri gezegende 1 saat, dünyada 7 yıla eş değer. “Şöyle gezegene ineyim de iki gezeyim tozayım” deseniz; zaten dünyaya iner inmez ahiret airlines 😅
İzafiyet teorisi
Çalışmalar bittikten sonra uzay gemisine döndüklerinde, gemide bıraktıkları arkadaşlarının 23 sene 4 ay 8 gün geçtiğini söylemesiyle irkiliyorum. Bu esnada Cooper oğlundan gelen mesajları dinlemeye başlıyor. İlk mesajda okuldan mezun, ikincide evleniyor, üçüncüde çocuk sahibi oluyor vs. halbuki Cooper yalnızca 3 saat yoktu. Çok ilginç geldi.
Mörf’ün mesajı ise yüreğimi dağladı, cidden çok etkilendim.
Sen bana döndüğümde aynı yaşta olabiliriz demiştin. Ve bugün ben senin gittiğin yaştayım. O yüzden dönmen için artık iyi bir zaman.
Kızın ağlamasına mı yanayım, zamanın saçmalığına mı yanayım, adamın çaresizliğine mi yanayım, yanayım yanayıııımmm…
Sonra fark ediyorlar ki meğersem NASA’daki bir profesör çoktan formülü çözmüş ancak geliştirmek için bilinmez diyarlardan daha fazla veri toplanması için bu grubu “kurban” etmiş. Bunu duyan mörf üzülüyor, sonra hırs edip her şeyi tersine çeviriyor. Nasıl olduğunu merak edenler, mutlaka filmi izlemeli 😇
Yıldızlararası Filmi Hakkında
Normalde bilim kurgu tarzında filmleri pek izlemeyi tercih etmeyen biri olarak, bu filmi çok beğendiğimi söylemeliyim. Film çok hareketli veya çok ağır ilerlemiyor; tam tadında yapılmış.
Yalnızca sonunda acaba buradan nereye bağlanacak derken, zamanın sahnelerin biraz karışması bence normal. İnsan beyninde onları kolay birleştiremese de, ana metin güzel işlenmiş bence.
Aynı zamanda filmde okullarda eğitimin müfredatının değiştirilmiş olması da dikkatimi çeken bir diğer konu oldu.
“O sendin, hayaletim sendin ! “
“İnsanlar bir yere gitmek için hep geride bir şeyler bırakmak zorunda kalır”
Sözlerinin hangisini en beğendiğimi seçemediğim için, ikisini de yazdım.
Şahsen ben filmi beğendim, ilk zamanlarda yaptığım gibi puanlama yapmak istesem muhtemelen 5 üzerinden yalnızca zaman konusunda ( belki daha kısa sürede bu metin işlenebilirdi ) not kırıp 4,5 yıldız alırdı. Bu sebeple interstaller filminizi izlemenizi öneririm.
Bir yanıt yazın