Kitabın Adı : Ulusların Zenginliği
Yazarı : Adam Smith
Türkçe Derleme : Şükrü ALPAGUT
Sayfa Sayısı : 152
Yayınevi : Say Yayınları
Yayın tarihi : 2020
Uzunca bir zamandır tedarik etmek için uğraştığım ve yaklaşık 3 hafta kadar bekleyişin ardından tedarik edilebilen, “İktisatın Başlangıcı” kabul edilen kitaptır aynı zamanda. Ekonomi ya da iktisat bölümü mezunu her öğrenicinin başucu kitabı olması gereken Ulusların Zenginliği isimli bu kitap, aynı zamanda Adam Smith’in de iktisat bilimine yön verecek olan eseri olarak kabul edilir.
Kitabın Konusu
Aslında bu kitap 2 cilt halinde yayınlanmış lakin ne yazık ki derlemelerin yer aldığı versiyonunu ancak tedarik edebildim. Kitabın konusu hepinizin malumu para ve ulusların kalkınması. Bunu sadece neleri yapmamız gerektiğiyle değil; nedenleri ve sonuçlarıyla ele alan bir eser.
Kitapta başlıca değinilen noktalar, aynı zamanda ilerleyen dönem içerisinde pek çok kuramın ortaya atılmasının temellerini de oluşturmuş. Adam Smith’in ardından gelen pek çok iktisat bilimcisi; onun eserinden esinlenerek teorilerde bulunmuş. İktisatın sosyal bir bilim olması nedeniyle ispatının uzunca yıllar alması ve deneylerinde pek çok değişkenin yanı sıra insan faktörünün olması ise düşüncelerin doğruluğunun o dönemde ispatlanamamasına neden olmuş.
- İşbölümü
- Paranın kökeni
- Piyasaların bir malı fiyatlaması
- Merkantilist sistem
- Mutlak üstünlükler teoremi
kitapta başlıca işlenen konular arasında yer almakta. Açıkçası bu kitabı çok daha öncesinde okumam gerekiyormuş. Şu anda iktisat derslerinden öğrendiğim pek çok bilgi, aslında neden ve sonuç ilişkilerinin de anlatıldığı bu kitapta varmış.
Bir iktisat öğrencisinin bu kitabı anlayarak okuması ve değerlendirmeler üzerinden mantığını oturtması halinde mikro ve makro iktisat alanında hiç zorlanmadan pek çok soruyu yapabileceğini düşünüyorum.
Kitapta yeni öğrendiğim şeylerden ziyade, bildiğim teoremlerin 18. yüzyıl Avrupasında nasıl uygulandığı ve aksayan yönlerinin ele alınması bana yeni bir bakış açısı kattı diyebilirim. Bunun yanı sıra üzerinden 3 yüzyıl geçmesine rağmen hala daha bazı şeylerin değişmemesi de son derece üzücü.
Kitap hakkında hoşuma giden şu alıntıyla yazımı sonlandırmak isterim;
“…tutumluluk hiçbir zaman İngiltere halkının ayırt edici bir özelliği de olmamıştır. Bu nedenle, kralların ve bakanların özel kişilerin ekonomisini gözetme iddiasında bulunmaları ve gerek gösterişi kısıtlayıcı yasalar çıkararak gerekse dışarıdan lüks mal ihtalini yasaklayarak onların harcamalarını sınırlamaya kalkışmaları, küstahlığın ve densizliğin uç noktasıdır. Toplumda her zaman ve istisnasız olarak en büyük savurganlığı yapan bizzat onlardır. Özel kişilerin kendi harcamalarına dikkat edeceklerine emin olabilirler, yeter ki kendileri harcamalarına dikkat etsinler. Onların müsrifliği devleti batırmazsa tebaanınki hiç batırmaz.”
Adam Smith – 1776
Bir yanıt yazın