Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

41. TÜYAP Kitap Fuarı 📚

Her yıl Kasım ayı alışveriş severler için mükemmel fırsatlar sunuyor. Kitapseverler içinse Kasım ayı demek, kitap alışverişi için fırsatlar demek. İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı bu konuda her yıl olduğu gibi bu yıl da kitapseverler için kapılarını açtı. Kitap önerileri sayfamın kaynaklarından biri de bu fuarda stantlar arasında gezerken keşfettiğim kitaplar 🥰 Kitapların miss kokusunu içime çekerken, fuarda kitaplar arasında kaybolup geçen bir günün ardından da gidecek olanlara rehberlik etmesi adına bu yazıyı hazırlamak istedim.

41. TÜYAP Kitap Fuarı

Bu yıl 2-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan fuar, yine binlerce yayınevini misafir edecek. Kitap fuarına gidebilmek için öncelikle bilet temin etmeniz gerekiyor. Bu noktada size önerim; kesinlikle biletlerinizi e-bilet şeklinde almanız. Böylece giriş kapısında oluşan izdihamdan QR kod okutup kurtabilirsiniz.

Fuar öğrenci, öğretmen, çocuk, emekli ve engelliler için ücretsiz. Bunun haricindeki bir kategoride yer alıyorsanız, bilet almanız gerekiyor. Fuar haftalık olsa da; almış olduğunuz biletleriniz yalnızca bir gün geçerli. Siz bileti gidip okuttuğunuz anda o bilet tekrar kullanılamaz.

Ayrıca 2-3-9 Kasım tarihlerinde 10.00 – 20.00, diğer tarihlerde 10.00 – 19.00 saatleri arasında açık olacağını da belirtmemde fayda var. Çünkü ben bilet alırken 11.00 – 19.00 gibi bir ibare görmüştüm. Neyse ki erken gidip 10.00 olduğunu konusunda aydınlanmamı aldım 😁

Girişte otopark sıkıntısı erken gidilirse yaşanmıyor. Eğer ki saat 12 ‘ den sonra gitmeyi düşünüyorsanız, metrobüs üst geçidi bile trafiğe maruz kalıyor. İçeriye giriş esnasında mutlaka bir kroki almanızı öneriyorum. Çünkü alan çok büyük ve normalde fuarlar 3-4 salonda yapılırken burada toplam 8 salon kadar bir alan kitap fuarı için kullanılıyor. Hal böyle olunca da hangi yayınevi nerede bulmak epey zor.

Fuar çıkışı krokiyi attığım için size kağıtlara yazdığım kadarıyla yayınevlerindenn bahsetmem gerekirse; eğer doğu girişinden giriyorsanız ( arka kısımdaki İspark’a park etmiş olmanız durumunda ) 4. salondan başlıyorsunuz. Burası komple test kitaplarının olduğu bölüm. Her geçen yıl test kitapları biraz daha rekleniyor. Bu bölüm apayrı bir sektör olmuş. Ancak dikkatimi çeken husus; öğrencilerin eline balon harici bir promosyon verilmemesi.

Lise dönemimde gittiğimde hatırlıyorum bir koca çanta ajanda, defter, kalem vs. alırdık. Ve hepsi promosyon olurdu. Şimdi bir kitap ayracı bile sakınılır olmuş. Bu noktada yetkililere buradan sesleniyorum; bari öğrenciler fuarın tadını çıkarabilsin gençleri fuarlardan soğutmayalım 🥲

Bir de bazı yayınevleri 2 ayrı salonda hizmet veriyor. Mesela Pegasus bir 5. salonda bir de 7. salonda vardı. Kitabı başlangıçta 5’e sorup o 7’ye yönlendirince oraya gittim. İş bankası kültür yayını, Yapı kredi, Can, Metis, Say, Sel gibi pek çok sık kullanılan yayınevlerini 7. salona toplamışlar. Eğer ekstra bir stant istenirse onu 8. salona atmışlar.

Her sene olduğu gibi 6. salon yine sahaflara ayrılmış. Gezerken burada Sahaja Yoga derneğini görmek beni çok çok mutlu etti 🥰 Eğer yoga-meditasyon konusunda bir noktadan başlamayı düşünürseniz kesinlikle 6. salona gidip aydınlanma çalışmasına katılmanızı öneririm.

Elveda rumeli albüm
Elveda rumeli albüm

Arabada dinlemek için kendime sahaftan rumeli – balkan türküleri CD’si ararken bunu buldum. O kadar sevindim ki anlatamam 😍

Ayrıca 8. salondan Babil ve Mısır posterleri aldım. Bunları da çerçeveletip asacağım.

Bu sene geçen yıllara göre belediyeler de çok iyi hazırlanmış. Neredeyse tüm stantlar belediyelerin hizmetlerini anlatırken, minik misafirlerin ilgisini çekebilecek boyama alanları oluşturmuş. Aynı zamanda hemen belediyelerin arka kısmında interaktif kodlama dersleri vs. gördüm çok mutlu oldum.

Eğer söyleşi, panel veya yazar takip etmeyi düşünüyorsanız hemen krokiyle beraber bir de programı alabilirsiniz. Genelde her saatin başına 45’er dakikadan oluşan programlar konmuş. Örneğin 10 Kasım’da İlber Ortaylı’nın Atatürk ve Dünyası söyleşisi var. Fırsatı olanlar değerlendirebilir diye düşünüyorum. Sadece yetişkinlere değil; çocuklar için de toplantılar, imza günleri oluyor. Bugün bir kaç yayınevi standında bunu yapmaya çalıştı; o salonlar izdihamla buluştu. Bu yüzden umarım tekrarlamazlar.

Belki de en çok merak edilen sorulardan biri de; “internetteki fiyatlardan daha mı uygun?” oluyor. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; bazı yayınevlerine bu noktada öfkeli olsam da; bazıları gerçekten çok sevindirdi. Kitap listemde almayı umduğum bazı kitapların yayınevleri fuara katılmamışlar.

Destek yayınları var ancak saha personeli sayesinde yok hükmünde. Destek yayınlarından çıktığından emin olduğum 3 kitabın tamamını sanki bomba sormuşum gibi “yok onlar bizde” şeklinde yanıtlayarak muhteşem alkışı hak ettiler. Kolektif kitap, Islık yayınları, Olvida kitap, Klaros yayınları, Boyner kitap fuara katılmayan yayınevlerinden olmuş. Bunu özellikle söylüyorum, listemde bu yayınevlerine ait toplamda 4 kitap vardı tesadüf eseri de bir kaç tane kitaba bakmak istedim ancak mümkün olmadı.

Devlet kurumları yine bildiğimiz üzere 6-7 TL’den mükemmel eserler satıyorlar. Her yıl biraz daha fazla çeşit getirmeye özen gösterdikleri için bu yıl da alışveriş yaptım. Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu gerçekten muntazam çalışanlara sahipler.

Can yayınevi ve Türkiye iş bankası kültür yayınları listenizde alacaklarınız varsa kesinlikle fuardan uzak durun derim. Etiket fiyatı üzerinden %35 indirim olduğu iddia edilse de; internetteki fiyatlara yaklaşamıyor bile.

Remzi kitabevi ise bu yıl belki de en şaşırdığım kitabevi oldu. Başta bir yazı asılmış %50 İndirim diye. Yaklaştıkça üst kısımda yazan “2. kitaba %50 indirim” görünüyor. En ucuz kitapları 200 TL’den başlayan bu yayınevinden geçen yıl Mahfi Eğilmez kitabı almıştım merak ettiğim için. Ancak bu yıl kesinlikle alışveriş yapmadım.

Everest çalışanları ve belediye stantları dışında fuarda olduğumuzu anımsatacak hareketler görmek pek mümkün olmadı. Bir ayraç sorduğunuzda bile yüzünü ekşiten insanlardan bahsediyorum.

TÜYAP Kitap Fuarı bitki örtüsü her yıl olduğu gibi bu yıl da elindeki liste fiyatlarıyla fuarı karşılaştıran okurlarla doluydu. Şimdi size internette daha pahalı olduğunu araştırıp tespit ettiğim kitaplardan bahsedeceğim. Bazılarında yayınevleri vereceğim çünkü orada stantların tümünde indirim var ve bakmanızda fayda var.

Hayy kitap gitmenizi öneririm. Stant komple 4 kitap 100 TL’den başlıyor ve 50 TL’ye kadar çıkıyor.

Say yayınları Rene Descartes’in Meditasyonlar kitabını 95 TL’ye aldım. Çalışanlar da ayrıca ilgililer.

Türk Dil Kurumu bu yıl Kutadgu Bilig orijinal metni ve incelemesini getirmiş. Ayrıca etiket fiyatlarına %40 ‘ da ekstra indirim yapıyor.

Bilgi yayınları yine aynı şekilde stantlarında tek fiyat politikası uygulamış. 25-30 TL’den kitap bulmanız mümkün.

Ahbap kitap Mihrap Yeşilgül ‘ ün Aklıyla Bin Yaşayan Çocuk isimli kitabını imzalattım. Çocuk kitapları fuarda genel olarak yüksek fiyatlı. Yazarın kendisinin direk orada olması nedeniyle tercih ettim.

Metis kitap genel olarak uygun fiyatlıydı. Oruç Aruoba ‘ nın De Ki İşte kitabını aldım. Yanlış hatırlamıyorsam 100 TL’ye geldi.

Doğan yayınları Efe Elmas Labirent kitabını aldım. Bu kitap internettekinin yarısına geldi. Yanlış hatırlamıyorsam 75 veya 80 TL’ye aldım.

Everest yayınları Bin Muhteşem Güneş ‘ i aldım. İnternette en uygun 204 TL’ye bulmuştum. Fuarda ise 210 veya 220 TL’ye aldım. Burada biraz da eli boş dönmek istemediğimden. Midi boy fiyatı ise 110 TL imiş. Eğer Uçurtma Avcısı okuyup sevdiyseniz bu kitabı da öneririm.

Pegasus yayınları 2666 kasıp kavuruyor. İnternet fiyatı 204 TL idi. Fuarda 240 veya 250 TL dedikleri için bıraktım. Merak ediyorum, 2025 listeme eklenecek sanırım.

İletişim yayınları Puslu kıtalar atlasını 142 TL’den aldım. Bu arada günün kitabı uygulaması var. Örneğin bugün Oğuz Atay’ın Tutunamayanları 240 veya 260 TL’ye düşmüştü.

Genel olarak fuardan memnun kaldım. Lakin yayınevleri stant kiralarından şikayetçi. Stant kirası alınmasa sanki bedava verecekler algısı yaratıyorlar. Bu sefer gözler TÜYAP’a çevriliyor. Bu insanlar tabiri caizse sizin fuarınıza katılan yayınevlerine para kazandırmak için ilave olarak bilet parası veriyor. Yetmiyor, bir de trafiği yolu çekip geliyorlar. En azından bu noktada yayınevlerine biraz da olsun baskı yapılabilir, uygun fiyat konusunda. Örneğin önümüzdeki yıl artık devlet kurumlarında alacaklarım pek kalmadığı için gitmeyi çok düşünmüyorum.

Diğer bir sözüm ise yayınevlerine. Burada fuar ziyaretçileri sizlerden kitap almak hem de o ortamı solumak için geliyor. Hani indirim olayını vs. geçtim, en azından ayraç hediye etmek çok zor olmasa gerek. “Stant kirası veriyoruz, personel çalıştırıyoruz” diye söylüyorsunuz. Belki online sitenizde 6 ayda yapacağınız satışı burada 1 haftada yapabiliyorsunuz. Bir de kimsede internet yokmuş gibi %35 – %40 – %50 gibi süslü indirim sözcükleri kullanılıyor. E %50 indirimli hali internetteki satış fiyatından daha pahalı? 😅

Umarım bir noktada müşteri çekecek daha cazip kampanyalar yapılabilir. Devlet kurumları ve henüz pik yapmamış yayınevlerinin tek fiyat politikaları olmasa pek yanaşılacak gibi değil. TÜYAP Kitap fuarı en azından kitap alınan bir yer haline gelebilir.

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Comments (2)

    • Haemossays:

      4 Kasım 2024 at 17:20

      Profil kitap vardı. Hayati İnanç ve Bekir Develi kitaplarına özellikle bakmak için gittim. Etiket fiyatı üzerinden %30 indirimleri var. Hemen hemen internet fiyatlarına yakın. Can veren pervaneler serisinin yeni tasarımla baskısı da çıkmış ayrıca 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir