İnsanlık, özellikle de Türkiye 2020-2021 yılları aralığında Covid-19 salgını nedeniyle evlere kapanmıştı. O günlerde insanlar evlerine kapanmışken, benim de bazı şeyleri deneme fırsatım olmuştu. Onlardan biri de şüphesiz ki hayatımın ilerleyen döneminde de beni etkisi altında bırakacak olan topraksız tarım olmuştu. Bununla alakalı ilk denemelerim için Topraksız Tarım yazıma bakabilirsiniz.
Yukarıda da linkini attığım yazımda sizler için evde topraksız tarım nasıl yapılabilir konusunu incelemiştim. Hem benim için çok güzel bir tecrübe, hem de ilerleyen denemelerim için güzel bir rehber olmuştu. Yazımı henüz okumadıysanız, öncelikle o yazımı okumanızı öneririm.
İlk kez yapılan topraksız tarım denemelerimde bu bahçemsi balkonu kullanmıştım. Ortada viyoller içerisindeki fidelerin neredeyse tümü toprakla kavuşmuştu. Tabi o dönem fide seçiminin nasıl yapılacağı konusunda henüz eğitim almamıştım. Bunların her biri, kıymetli birer tecrübe 😊
Seracılık Kursu
Halk Eğitim Merkezi üzerinde çok fazla kurs seçeneği var. Bunlara daha öncesinde başvuru yapmıştım. 2023 yılının sonuna doğru Seracılık kursu sayesinde tarımla olan ilişiğim, eğitime dayalı hale gelmeye başladı. Sağolsun öğretmenimiz mesleğine aşık biri. Hal böyle olunca bize topraklı kadar topraksız tarım üzerine de eğitimler vermek istiyor.
Hal böyle olunca insan daha da bir öğrenmek istiyor. Bu hafta, topraksız tarım serası görme fırsatı bulduk.
Topraksız Tarım Serası
Seraya girer girmez, karşımıza blok blok bir plan çıktı. Burada yaklaşık 8 bölüm vardı. Her birinin gelişimi de yine merkeze konulan bir tahta ile kontrol ediliyor.
Böylece hem farklı zamanlarda ekim yapılarak hasat zamanlarında fire verilmiyor hem de her bir yetişme safhasının bakımı farklı olduğundan; insanda bıkkınlık olmuyordur bence 😅
Topraksız tarım nasıl yapılır sorusunun yanıtını arayanların kesinlikle burayı ziyaret etmesi gerektiğini söyleyebilirim. Sistemi, düzeneği burada görmeniz çok güzel oluyor.
pH ve EC değerlerinin ayarlandığı bölüm. Burada otomatik kovalardan su tankına takviyeler yapılıyor. Aynı zamanda sıcaklık, nem, EC değeri gibi veriler bu mavi ekran üzerinden kontrol edilebiliyor. Böylece tek buraya bakarak seranın geneli hakkında genelde bilgi edinebilmek mümkün.
İklimlendirme konusundaki çözüm bu büyük kazanlar. Özellikle kış aylarında içerisi ile dışarısı arasında her ne kadar 3-4 derece fark olsa da; don düştüğünde bitkilerin strese girmesini önlemek adına bu cihazlar kullanılıyormuş.
Genel besin tanklarının ve gübrelerin olduğu bölüm. İlk resimdeki mavi ekran sigortaların hemen yanına konulmuş. Böylece aksi bir durum olması halinde hemen besin takviyesini rahatlıkla yapabiliyorlar.
Topraksız Tarım Serası Marul Yetiştirilmesi
Serada yavaş yavaş gezerken, ister istemez hasat süreleri de merak ediliyor. Aynı zamanda fidelerin de ne şartlarda geliştirildiği de öğrenilmek isteniyor. Hasat süresi ortalama olarak 25-28 gün aralığındaymış. Bu hasat döneminde, arada yetiştirmeyle vakit kaybetmemek için fide havuzları oluşturulmuş.
Fideler, bu havuzlarda iyice kök yapana kadar bekletiliyormuş. Hasat zamanı gelenler, hemen toplanıp yerleri güzelce temizlenip ardından bu havuzdaki olgun marul fideleri oralara yerleştiriliyormuş.
Yavru marullar, plastik tünellerde sürekli olarak devir daim halindeki besinlerle besleniyorlar. Ve sofralarımızdaki hale geliyorlar 😇
Gün sonunda hasat sağlamdı. Çok ama çok lezzetli, son derece güzel salatalar için marullarımız hazıır 😇
Bir Teşekkür...
Öncelikle bu eğitimi bize vermeyi kendine amaç edinen Ahmet hocama, ardından serasının kapılarını bize her defasında açan Emre abime sonsuz teşekkürler. Kendisi hem son derece kibar, beyefendi biri hem de bir o kadar gençlere yol gösteren babacan biri. Umarım çok çok daha güzel yerlere gelir girişimleri. Hasatları bol, paraları bereketli olsun inşallah.
Topraksız tarım, kısaca su kültüründe bitki yetiştirilmesi olarak özetlenebilir. Suya verilen besin ve minerallar, bitki kökleriyle beraber bitkilere nüfuz eder böylece bitkinin gelişimi sağlanır.
Marul, çilek, salata, domates gibi toprakta yetişen her bitkiyi rahatlıkla topraksız su kültüründe yetiştirebilirsiniz.
Özellikle hastalık ve zararlılarla mücadele noktasında topraklı tarıma göre büyük avantajı olsa da; suyun durağan olması mantari hastalıkları tetikleyebileceği için sıkıntı yaratabilir.
Marul için ortalama hasat süresi 25-28 gün, salatalık için ortalama hasat süresi 22 gün, domates için ortalama hasat süresi 25 gündür. Bu süre, iklim ve çevresel faktörlere göre değişim gösterir.
Seranın büyüklüğüne göre değişiklik gösterse de; başlangıç için 2024 yılının başlarında ortalama 2 milyon TL gibi bir miktar gerekiyor. Tabi buna arsa – arazi için ödeyeceğiniz miktar dahil değil.
Mutlaka 2 adet termometre, EC Metre, pH Metre, besinler olması gerekmektedir.
Comments (1)
Mehmet Topraksays:
16 Mart 2024 at 23:10Topraksız tarımla ilgilenmeye başladım bu yazılarını okumak teşvik edici 🙂