Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

2. Tohum Takas Şenliği

Bahar aylarının gelmesiyle beraber artık yavaştan fuarlar, etkinlikler artıyor. Hele de Covid-19 salgını nedeniyle ertelenen pek çok etkinlik, sonunda yapılmaya başlandı. Bunlardan biri de Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen Tohum Takas Şenliği etkinliği.

Bitki ile alakalı yeni bir girişimin arefesinde olduğum için, özellikle bu tarz fuaye alanlarını gezerek ürün yelpazesi ve sunulacak hizmetlerle alakalı ihtiyaçların tespitini yapmak istiyorum.

“Bir Avuç Tohum, Bir Ömür Bağımsızlık Demektir”

Sloganı ile misafirlerini karşılayan etkinlikte, tohumun önemini kavramış pek çok Edirneliyi görmek keyif vericiydi.

Fuarda sadece tohumlar değil, saf ırk koyunlar için de yer ayarlanmıştı. Ayarlanan yerlerin temiz olması, su kaplarının temiz ve yemlerinin de fotoğraf karesinde görünmese bile son derece dolu olması güzel bir detaydı. En azından rezil olmamış merinos koyuncuklar.

Ata Tohum Nedir?

Ata tohum, herhangi bir işleme maruz kalmamış ve yıllardan hatta yüzyıllardan beridir işlenen tohumlara verilen isim. “Atadan beri tohum” gibi bir anlamı var yani. Benim için ata tohum; sonsuzluk demek. Şöyle ki, bir ata tohum ektiğinizde meyvesinin çekirdeğini kurutup tekrar ekerseniz, onlardan da aynı bitkiyi elde edebilirsiniz. Bu yüzden de ata tohum özellikle bizim gibi tarım ülkelerinde oldukça önemli.

Peki ama neden çiftçiler bu ata tohumu kullanmıyor? Günümüzde verimin arttırılması için genetiğiyle oynanmış tohumların kullanımının yaygınlaşması, yıllardır kullanılan gübrelerin ata tohum için zararlı olması nedeniyle çiftçiler yıllar geçtikçe maalesef ata tohumdan vazgeçerek endüstriyel tohuma yöneldiler.

Örneğin ailem yaklaşık 20 yıl kadar bamya ekti ve sattı. Devamlı olarak aynı tohum ile bu yapıldı. Hiç bir zaman dışarıdan tohum alınmaması nedeniyle de ürünün kalitesi hep aynı standardını koruyabildi.

Edirne 2. Tohum Takas Şenliği

Bölgede sanıyorum yalnızca Edirne Belediyesi düzenliyor. Etkinlikte Çorlu, Tekirdağ, Kırklareli gibi çevre illerden ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmış standları gezme şansım oldu. Bu etkinliklerde tohum kumbaraları kuruluyor. Buralara isteyenler ata tohumlarını atıyor. İsteyenler de ata tohum tedarik edebiliyorlar.

Özellikle Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan stant benim için çok faydalı oldu. Özellikle https://yereltohum.mugla.bel.tr/ adresine yönlendirme yapılması, buradan yılın belli dönemlerinde ata tohum talebinde ücretsiz olarak bulunabildiğimizi görmek çok güzel.

Aynı zamanda Muğla taraflarında gittiğimde mutlaka tarihin tanıkları anıt ağaçlarını ziyaret edeceğim. Oldukça güzel tanıtılmışlar, bakalım gidip yerinde de görelim 😀

Çocuklar Unutulmamış

Özellikle ülkemizdeki tarım ve bitki yetiştiriciliğinin arttırılması için çocukların tarımı sevmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden de şimdiden pamukta fasulyeden daha fazlasının müferedatta olması gerektiği düşüncesini destekliyorum.

Çocuklar için çim adam etkinlik standı hazırlanmış. E tabii ki gitmişken kullanmamak olmazdı.

Bunu tabii ki kendime değil, yeğenime yaptım da; çocuklara ufak yaştan bazı disiplinleri kazandırmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sizler de henüz yapmadıysanız, mutlaka bir çim adam hazırlayınız efem.

Tohum Takas Şenliği ve Diğer Şeyler İçin Teşekkür

Buradan öncelikle beni toprakla ve tarımla haşır neşir yetiştirmiş aileme teşekkür etmek istiyorum. Sonrasında bu etkinliği düzenleyen, ata tohum konusunda yeni bir banka projesi sözü veren Edirne Belediyesi’ne, aynı şekilde üşenmeyip Muğla’dan gelip Edirne halkını bilgilendirme Muğla Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına sonsuz teşekkürler.

Bir teşekkür de yeni fikrimde en başından başlayıp, en sonuna kadar yardımcı olan herkese gelsin. 🙏 💕

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir