Günlük yaşantımızda sosyal medyanın önemi tartışılmaz. Ama “kontrolsüz güç, güç değildir.” sözünden yola çıkarak, bu sosyal medyanın kontrol edilmediği zamanlarda ne tür belalara yol açabileceğini de atlamamak gerekiyor. Burada da devreye sosyal medya uzmanlığı giriyor.
Her ne kadar “beni etkilemiyor” desek de, artık günlük Sosyal medya günlük yaşantımızın neredeyse her alanında. Sabah kalkar kalkmaz WhatsApp üzerinden mesajlarımızı kontrol ediyor, işe / okula / bir yerlere giderken sosyal medya üzerinden arkadaşlarımızın paylaşımlarına bakıyor, günlük hayatımızda arkadaşlarımızla buluşacağımız mekan konusunda karar veremediğimizde önceden giden kullanıcıların geri dönüşlerini inceliyor, akşam yemeğine karar veremediğimiz takdirde pratik tarifler için YouTube üzerinden tarif videolarına bakıyoruz. Kısacası sosyal medyaya günlük rutinlerimizin içerisinde oldukça fazla yer veriyoruz.
Sosyal medya kullanımı konusunda, sosyal medyayı oldukça gereksiz gören biri olarak oldukça geride kaldığımı söyleyebilirim. Özellikle bu blog sayfasını açtıktan sonra, belli başlı şeyler üzerine düşünürken düşündüğüm konulardan biri de şüphesiz ki sosyal medya oldu. Bana göre sosyal medya “gösteriş budalası” olan insanların hüküm sürdüğü bir vitrin-di. Ta ki bu işin mutfağına girene kadar…
Özellikle ön yargılı olduğum pek çok konuda aslında, ön yargılarımı yıkmak ve farklı tecrübeler deneyimlemek adına bunların üzerlerine gitmeye başladım. Şüphesiz ki bu listenin üst sıralarında bir maddede de sosyal medya vardı. Acaba sosyal medya fotoğraf paylaşıp, komikli kedi videoları izleyip, kalpli akraba yorumları yazmaktan mı ibaretti? Yoksa ön yargım sayesinde ben sadece o kısmına mı odaklanmıştım?
Bunu öğrenmek için de “Sosyal Medya Uzmanı” olmaya karar verdim.
Analiz Yeteneği ve Önemi
Ekonomi biliminin bana öğrettiği en önemli şeylerden biri de şüphesiz ki analiz oldu. Elinizde ekonomiye dair pek çok veri öbeği olabilir ancak bu “veri öbeği” üzerinden gereksiz olan bilgileri çıkarıp, doğru şekilde analiz edip anlamlandıramadıktan sonra ne yazık ki o veriler birer sayı olmaktan ileri gidemiyor.
Aynı şekilde sosyal medya da uçsuz bucaksız bir deniz. Eğer ki doğru yönetilir ve anlamlandırabilirse; gerçekten son derece faydalı olduğu hususunu eğitim boyunca gördüm. Şimdiye kadar sadece görsel olarak paylaşılan fotoğraflardan ve yorumlardan ibaret olan sosyal medya siteleri, artık benim için ilgi duyduğum alanlarda eşsiz kaynaklar, özgün içerikler ve ilham verici fotoğraflar ifade etmeye başladılar.
Ayrıca artık pek çok “trend” i eş zamanlı olarak takip edebiliyor, “fan page” olarak kurulmuş olan veya kurumsal hesaplarımdaki denemelerim sonucunda elde edilen verileri anlamlı şekilde yorumlayarak daha öncesinde hiç kullanmadığım bu “sosyal gücü” sonuna kadar hissedebiliyorum.
Sosyal medya ile alakalı olarak paylaşımların algoritmasından veri eldesine, anlamlandırmadan hikaye anlatıcılığına kadar olan epey uzun bir serüveni dün yapılan “uzmanlık sınavı” itibariyle noktaladım. Bugün gelen son habere göre de, İstanbul Üniversitesi tarafından uzmanlık sertifikası için yeterli olduğum ve gerek yaptığım projenin gerekse kurs sonunda yapılan sınavın ortalamanın üzerinde bir değerlendirmeyle geçtiğini öğrendim.
İlerleyen dönemlerde de blog sayfam için çeşitli sosyal medya etkinlikleri düzenlemek ve etkileşimin arttırılması için şüphesiz ki bu bilgilerimi kullanmayı hedefliyorum. Ön yargılarımdan birini böylesi güzel bir kurs ile kırmış olmak, aynı zamanda son derece keyifli sohbetler edebildiğim kursiyer arkadaşlar edinmek, hayatımın geri kalanında kullanabileceğim bilgiler edinmek beni son derece mutlu etti.
Sosyal Medya Uzmanlığı Ne İşe Yarıyor?
- Sosyal medya platformlarının neredeyse tümüne hakim olarak, herhangi bir firmanın / markanın hangi ürün veya hizmetini hangi platformda tanıtmasının onun için faydalı olacağını kestirebiliyorsunuz.
- Sosyal medya hesaplarının yönetimi konusunda kullanılabilecek temel ve yardımcı araçları ( tools ) öğrenerek, bunlara tam hakimiyet sağlayıp hesapların yönetiminin ve paylaşım sıklığının ayarlanmasını organize edebiliyorsunuz.
- Online itibar yönetimi konusunda “nokta atışlar” konusunda çeşitli yaratıcı fikirler edindiğiniz gibi; eğitim türünüze bağlı olarak çeşitli alternatif fikirleri eğitim süresinde geliştiriyorsunuz.
- Online platformlarında müşteri ilişkileri ve “kriz yönetimi” gibi konularda neler yapılmalı ya da neler yapılmamalı konusunda çeşitli örnekleklerle konuya yaklaşıyor ve birebir deneyimleme şansı buluyorsunuz.
- Sosyal medya hesaplarının yönetiminde kullanıcıların geri dönüşlerini ve verdikleri tepkiyi ölçme, raporlama ve raporları değerlendirme konusuna hakim oluyorsunuz.
Sizlerin de bu konu hakkında merak ettiğiniz konular var ise, yardımcı olmaktan son derece mutluluk duyarım 😇
Bir yanıt yazın