Kitabın Adı : Sıfırdan Bire Startuplar Üzerine Notlar Ya Da Geleceği İnşa Etmenin Yolları
Kitabın Yazarı : Peter THİEL – Blake MASTERS
Çevirmen : Ekin Can GÖKSOY
Yayınevi : Pegasus
Sayfa Sayısı : 221
Konusu : Girişim / Finans
İnstagram üzerinde çok uzun zaman önce denk geldiğim ve Amazon üzerinden kitaplığıma eklediğim bir kitaptı. Haftasonunda bir oturuşta bitirdim diyebilirim. Son derece doğru tespitlerin olduğu bu kitaptan notlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sıfırdan Bire Kitabının Konusu
Kitabı okumadan önce yazar Peter THİEL hakkında çok bir fikrim yoktu. Ancak kitapta PayPal kurucu ortağı olduğu ve Palantir kurucusu olduğu yazılınca, işler daha keyifli bir hale geldi. Hayatında bir şeyleri yaşamış olan insanların başlarından geçenleri okumak daima beni daha çok motive ediyor.
Aslında yazar, bu kitabı çıkarmayı düşünmüyormuş. Sonrasında derslerde aldığı notlarıyla bir öğrenci gidiyor. Hocam böyleyken böyle bende notlarınız var, kitap için yardımcı olabilirim. deyince, o da paylaşmaya karar veriyor.
Nasıl yapıldığını bildiğimiz bir şeyi yapmak dünyayı 1’den n’e taşır. Ancak her yeni bir şey ürettiğimizde O’dan 1’e gideriz.
Aslında yukarıdaki alıntı, kitabın yazılış amacını da bize açıklıyor. Kitap, bir katma değer yaratma endişesi taşıyan herkesi çok çok yakından ilgilendiriyor.
Kitapta PayPal kuruluşundan katma değere, bir işletme nasıl kurulmalıdan, toplumsal sorunlara. CEO maaş taleplerinden, çalışanların tavırlarına kadar pek çok konuya değiniliyor.
Toplumsal gelişme – Dot-com krizi
Yazar, bir startup için toplumu farklı bir noktaya götürmesi gerektiğini söylüyor. Özellikle 90’larda başlayan bir dot-com çılgınlığı var. Eğer dot-com krizi nedir? diye soracak olanlar varsa hemen alt kısma kısa bir özet videosunu iliştirmek isterim;
Tam bu süreçte PayPal girişimini başlatan ve rakipleriyle rekabet etmekte biraz olsun tereddüt etmeyen bir adamdan bahsediyoruz.
Eğer toplumumuzda 100 yıl boyunca hiç bir değişiklik olmazsa, gelecek 100 yıl uzakta demektir.
Gözü de kara bir abimiz esasen. Düşününce dot-com krizi, lale krizi, petrol krizi gibi konularda da kısa zamanda bir yazı hazırlayabilirim aslında. Bitcoin hareketlerinde çoğu insan bunlara atıfta bulunuyor.
İyi bir iş modeli nasıl olmalı?
PayPal ve diğer pek çok şirketin ( buna yeşil enerji şirketleri de dahil ) olacak şekilde aktarım sağlıyor.
İyi bir iş, batmayacak bir iş için nelere dikkat etmeli?
- Mühendislik
Kademeli iyileştirmeler yerine teknolojik bir atılım oluşturabilir misiniz?
- Zamanlama sorusu
Bu işe başlamak için doğru zaman şu an mı?
- Tekel sorusu
Küçük bir pazarın büüyk payı ile mi başlıyorsunuz?
- İnsan Sorusu
Doğru ekibe sahip misiniz?
- Dağıtım Sorusu
Ürününüzü yalnızca üretecek değil, satacak bir yola da sahip misiniz?
- Sürdürülebilirlik Sorusu
Pazardaki konumunuz 10 ya da 20 yıl sonra korunabilecek mi?
- Gizli Soru
Başkalarının görmediği benzersiz bir fırsat belirlediniz mi?
Eğer tüm bu sorulardan 7’de 6 yaparsanız, o iş düşünülebilir bir iş demektir. Ancak bu sorulardan 3 ve daha azı boş kalıyorsa, o zaman farklı bir sektöre bakabilirsiniz.
Batan iş modelleri
Ülkemizde de bir dönem bunlar revaçtaydı. Bir ara her köşebaşı bir çiğ köfte dükkanı görmek mümkündü. Sonra bir dönem lokma işine girildi. Derken hop kahve dükkanları. Müzik çalarken insanları dans ettiler diye suçlamak zor. Ancak görünen köy de kılavuz istemiyor.
Sırf “çok talep varmış, iyi kazandırıyormuş” diye herkese bir bayilik verildi. Sonunda kazanan da çiğ köfte bayiliği veren firmalar oldu. Böylece batan çok çok fazla dükkan sahibi piyasadan çıktı.
Bu sebeple, tüm bunları ve dahasını piyasada inceleten bu kitap, kesinlikle okunmalı diyorum efem.
Sıfırdan Bire Kitabı Hakkında
Şahsen ben kitabı çok ama çok beğendim. Özellikle işin içerisinde biri kaleme almış. Böylece sadece sorular sorup kelime kasan biri yok karşımızda. Her sorduğu soruyu yanıtlayan, bu sayede kitabı bitirdiğinizde soru işaretlerinizi de gideren bir kitap okuyorsunuz.
Kitap sayesinde sıfır başlayıp n’e değil de, 1’e nasıl varabiliriz bu çok güzel anlatılıyor.
Uzun zamandır özellikle bu konularda kitap okurum. Lakin bu denli net bir kitaba denk gelmeyeli epey olmuştu. Yazar sayesinde haftasonumun güzelleştiğini söylemem gerek.
Bir yanıt yazın