Köreldim projesini ilk düşündüğüm zamanlarda, genel olarak “tasarım nasıl olsun, hangi menüleri eklemeliyim” tarzında planlamalarım vardı. Uzunca bir zamandır gitmesem de; o dönem için elma ağaçlarıyla dolu bir cafe vardı. Onun altında hep “şu şuraya, bu buraya” gibi eklemeler yapardım. Ardından ilk temayı geliştirirken de bu notlara göre hareket etmiştim. Ben daha kodsal tarafına odaklanmışken, gözden kaçırdığım çok önemli bir kısım vardı; SEO. Bu yazımda sizlerle beraber SEO Ne anlama gelir sorusu üzerine tartışacağız.
SEO Nedir? SEO Ne anlama gelir?
Basit olarak SEO ( yani Arama Motoru Optimizasyonu ), bir web sitesinin Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarının istediği niteliklere sahip olmasını sağlayacak işlemlerin uygulanmasına denir. Bu işlemleri yapan kişi ise SEO Danışmanı – SEO Uzmanı ünvanını alır.
Aslında SEO ile tanışmam Kaan Abinin Webtures zamanında çıkardığı “Sorularla SEO” isimli kitapla olmuştu. O dönemde üniversitede düzenlenen Bilişim Şenliği etkinliğinin konuşmacılarından biri de kendisiydi ve çıkışta bu kitaptan hediye etmişti. Kitabı güzelce hatmettim, temelimi sayesinde çok sağlam oturttum ama her geçen gün gelişen teknoloji burada da kendini gösterdi.
Yaklaşık 3 ay kadar önce web site verilerinde ilk 1K ziyaretçi ibaresini gördüğümde çok çok mutlu olmuştum. Bu sefer SEO bilgimi “Tozlu raflardan” çıkararak yeniden neler yapabilirimi düşünmeye başladım 😄 Çünkü SEO Uyumlu bir websitesi en başında daha fazla ziyaretçi demek, daha fazla ziyaretçi ise hikayemi okuyan daha fazla kişi demek. Bu da beni epey bir mutlu eder 😇
Ölçüm Şart
“Ölçemediğiniz şeyi geliştiremezsiniz” felsefesiyle öncelikle ölçümlerin yapılması şart. Ölçümler için benim hedefim Google olduğu için, Google Analytics ve Google Webmaster Console hizmetlerini bağlamamız gerekiyor. Analytics bize siteye giren ziyaretçi sayısını, kaç ziyaretçi hangi sayfayı okumayı sevdi, en çok trafik nereye geldi gibi konularda bilgi veriyor. Webmaster console ise Google gözünde sitemiz nasıl görünüyor, sıralamalar konusunda bilgi veriyor.
Bunlar bağlandıktan sonra yaklaşık 3 ay kadar bırakın sitenizi Google ölçsün, tartsın, biçsin. Bu esnada siteniz yavaştan Google gözünde indeks almaya başlayacaktır.
SEO’nun 3 Atlısı : Teknik – On Page – Off Page
Ülkemizde ne yazık ki SEO oldukça yanlış anlaşıldığı için, herkes link paketi satar olmuş. Bu da siteleri “Link çöplüğüne” çeviriyor maalesef.
Sitenizin temasından başlayarak, sitemap oluşturulmasına kadar olan işlemlerdir. Burada kod öbekleri içerisinde anlamsız bölümler tespit edilir. Her birine tabiri caizse “anlam yüklenir” ve yerine konur. Bu işlemler bütününde maksat, kodsal olarak arama motorunun işini kolaylaştırmaktır.
Teknik SEO dışında kalan işlemler bütünüdür. Sitenin içerik kalitesinin, dizaynının ayarlandığı kısımdır. Burada özellikle makale girişleri büyük önem arz eder. İç linklemeler de burada sayılabilir.
Farklı sitelerden backlink alınması, DA – PA değerlerinin arttırılması işlemleridir. Burada dikkat edilmesi gereken; siteyi backlink çöplüğüne döndürmemektir.
Backlink nedir? Nasıl alınmalıdır?
Backlink, bir websitesinin diğer websitesine yönlendirdiği trafiktir. Örneğin koreldim.com sayfasının alt kısmında çıkan “Yapımcı” bölümünde yer sağlayıcı firmaya yönlendirme yapılır. Bu aslında bir backlinktir.
Backlink, henüz yeni bir siteniz var ise kaçınmanız gereken bir durum olabilir. Zira backlink alacağınız sitenin bulunduğu IP bloğu, geçmişi, çıkmış olduğu backlinkler gibi “kredisini düşüren” bazı davranışları varsa bunlar sizi olumsuz etkiler?
Neden backlink alırız?
Sitemizde yeterli trafik yok ise, trafiği olan sitelerden ziyaretçi çekmek için backlink alınır. Sitenizin DA – PA değerlerinin artışı ve indeks hızının da artırılması amacı da güdülebilir.
Ahrefs yazımda da belirttiğim ölçüm metrikleri burada oldukça önemlidir.
Temel anlamda SEO ile alakalı anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Bu yazıyı seriye döndürmeyi çok isterim. Şu anda devam eden bir sürecin içerisinde olduğum için, sonuçlarını alır almaz SEO konusunda eklemeler yapabilirim 😊
Comments (2)
Nihil Sierrasays:
3 Eylül 2024 at 15:57Nice blog here Also your site loads up very fast What host are you using Can I get your affiliate link to your host I wish my site loaded up as quickly as yours lol
Haemossays:
3 Eylül 2024 at 18:15Thanks for the comment 😍 All my sites are hosted on Burti, although I have done some custom optimization 👍