Kitabın Adı : Şeker Portakalı
Yazarı : Jose Mauro De VASCONCELOS
Sayfa Sayısı : 184
Yayınevi : Can Yayınları
Yayın tarihi : Temmuz 2020
Şu Sonbahar dönemi benim için oldukça verimli geçmeye devam ediyor, bir diğer klasik olan ve yanlış hatırlamıyorsam ilköğretimde okutulması da yasaklanmış olan uzun zamandır okumak istediğim Şeker Portakalı ile şükür ki yollarımız kesişti 😇 Bu tarz kitapları çok daha öncesinde okumam gerektiğini keşfetmem zaman almış olsa da; hızlı biçimde açığımı kapatmak için elimden geleni yapıyorum.
Kitabın Konusu
Kitap Zeze izimli 5 yaşındaki bir çocuğun başından geçenleri konu ediniyor. Şeker Portakalı fidanı olan ve adını Minguinho koyduğu en yakın arkadaşı da kitaba adını veriyor. Ailesiyle yaşanan problemler, yaptığı hınzırlıklar ve de bununla beraber ne kadar zeki olduğu da anlatılan diğer konular arasında yer alıyor.
Bir de tabii benim de Portuga olarak hatırlayacağım bir kral var ki; bu karakteri ben rahmetli dedemle o kadar içselleştirdim ki, ben dahi çokça üzüldüm. Çünkü kendisi de çocukları çok sever, komşu çocuklarını torunlarından dahi ayırmazdı.
Hepimizi toplar, hepimize çeşit çeşit hediyeler alırdı. Hepimizi toplayıp uçurtma uçurmaya götürmesi, hele ki kocaman bayraklı uçurtmayı hiç unutamadım dede. Geçtiğimiz mahalledeki çocuklarla muhabbet edip “Yaa sen çok akıllı bir çocuksun, söyle bakalım 1 kilo demir mi daha ağırdır 1 kilo pamuk mu” sorusunda, bir heyecanla demiir diyen çocuklarla şakalaşman, bisiklet süren çocuklara “tekerleği dönüyo” tarzında şakaların. Hepsini o kadar özledim ki… Ölümünden sonra cüzdanından minicik ama ilk açıldığında görülecek şekilde resmimin çıkmasını ise asla unutamıyorum. Nereye gidersem gideyim, nerede olursam olayım, torunu olmaktan gurur duyduğum ve daima duyacağım kadar iyi bir dedeydin sen. Her şey için teşekkürler dedem ❤
Kitap Hakkında
Bir çocuğun hayal dünyasının ne kadar geniş olabileceğini bizlere anlatan bu kitapta, aynı zamanda aile içi şiddetin de pek çok açıdan değerlendirmesi yapıyor. Bununla beraber bir çocuğun hayal gücünün ne denli geniş olabileceği, hayatına yön verebileceği de yine bu kitapta işleniyor.
Yetişkin gözünden bir çocuğun hayal dünyası işlenen bu kitapta, eminim ki okurların çoğu kendinden bir şeyler bulacaklardır. Tabii bu bizim 90’lar kuşağından sonra değişti, en azından bizim zamanımızda hala sokak kültürü denen olgu vardı, yaramazlıklar vs. had safhadaydı. Şimdi nerdee 😁
Bir yanıt yazın