Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

Sadece Aptallar 8 Saat Uyur

Kitabın Adı : Sadece Aptallar 8 Saat Uyur

Yazar : Erdem DEMİRKIRAN Dünyanın en akıllı insanı

Sayfa Sayısı : 275

Yayınevi : Kashna Eğitim

Baskı : Eylül – 2020

Son dönemde özellikle uyku konusunda uykuyu bir kaçış görmem, her yapacağım işten önce “ay dur birazcık uyuyayım nasıl olsa yaparım” düşüncesinden yavaş yavaş sıkılmaya başlamıştım.

https://giphy.com/gifs/baby-sleepy-face-first-xT8qBvH1pAhtfSx52U

Araştırma konusunda internet üzerindeki kaynakları ne hikmetse pek ciddiye alamıyorum; illa ki bana basılı kitaplar olacak. Kitaplar üzerinden notlar alacağım, internetteki bilgilerle kıyaslayacağım vs. Kitaplar bana daha güvenilir geliyor. Bu nedenle başlığının da iddialı olması nedeniyle “Sadece Aptallar 8 Saat Uyur” isimli kitabı alarak konuya derinlik kazandırmak istedim.

Kitabın Konusu

Kitap, Kendyn isimli bir doktorun bir Cin ile denk gelmesi ile başlıyor. Cin dile benden ne dilersen, ama sadece kendinle ilgili şeyler dileyebilirsin diyor. Kahramanımız ömrünü uzatmak istiyor, cin bunu yapamayacağını ama az uyursa otomatik olarak bunun olacağından başlıyor anlatmaya… Sonrasında zaman yolculuğu yapılarak, çeşitli ünlü isimlerin ünlerini ne derece sık çalıştıklarını gösterek başlıyor.

Ardından da okuyucuya çeşitli yöntemler ile uyku kontrolü anlatılmaya çalışılıyor ki bence kitap içerisindeki örnekler ve de tavsiyeler kesinlikle ikna edici.

Aynı zamanda kitap sayesinde Hipotalamus, NRem, Rem gibi terimlere de aşinalık kazanılıyor.

Kitap Hakkında

Kitabın gerek basım, gerek akıcılık gerekse konuya yaklaşım konularında çok çok iyi olduğunu söyleyebilirim.

Ortalama bir insanın 4-6 saat uyku uyuması gerektiği ancak toplumsal olarak bunun 8 saat olarak kabul ettirildiğinden başlıyor da, çocukken zorla uyutulduğumuz; zırlaya zırlaya uyuduğumuz zamanlara kadar gidiyor iş.

Günlük ortalama 8 saat uyuduğumuzu düşünürsek; 60 yıllık bir ömrün 20 yılını uyuyarak geçiriyoruz demektir. Bu, şimdiye kadar bildiğim ancak hiç yüzüme vurulmayan bir gerçekti. Düşünsenize günlük 6 saat uyuma ile beraber yılda 730 saat, 60 yılda 43800 saat kazanıyorsunuz. Bu da tam 1825 gün demek. Bu inanılmaz bir nimet, kullanabilen için.

Aynı zamanda uyunması gereken ve kesinlikle uyunmaması gereken saatler konusunda da şöyle ilginç bir bilgi var; güneşin doğuşundan önceki 5 saat uyunmalı, güneşin batışından önceki 2 saat ise kesinlikle uyunmamalı. Kitapta en çok buna dikkat çekiliyor.

Bir kaç belgeselde de yaşlı insanlara “nasıl bu kadar uzun yaşadınız?” diye sorulduğunda, üzerime hiç güneş doğmadı şeklinde yanıtlar verdiklerini izlemiştim. Yani daima güneşten önce uyanmış, işinin başına geçmiş oluyorlar.

Psikolojik Şartlanma

Genelde bir misafirliğe gittiğimizde eğer ev sahibinden önce uyanmışsak, yine uyumayı tercih ederiz. Ya da herkesin uyuduğu bir dönemde uyanmamayı tercih ederiz. Bunun aslında gereksiz olduğu ve toplumsal bir şartlanma olduğundan bahsediliyor ki bence haklılık payı var.

Çocukken sallanmamız ile otobüste giderken uyuklamamız hatt uyumamızın bir bağlantısı olduğunu düşünmüş müydünüz? Bingo ! Bunun nedeni bebeklik çağımızda edindiğimiz doğal şartlanma imiş.

Bir de mesela ben gece daha güzel araştırma yapardım ya da kodlamada daha hızlı ilerlerdim, yeni yöntemler bulurdum. Bunun da bir nedeni varmış; gün içerisinde dünyada dolaşan enerji sadece uyanık insanlara bulaşıyor. Gece vakti herkes uyurken siz ayakta olunca o enerji başkasına gitmek yerine size geliyor. Evrenin şifresi admin değilmiş beyler bayanlar !

Bir de hani tam eğlenirken birden gelen o hüzün var ya, onun da nedeni uyku öncesinde dinlediğimiz şarkılar imiş. Ayrıca aşk acısını anlatan şarkı dinlemek ile aşk acısı çekmek beyinde aynı seviyedeymiş. Sadece Aptallar 8 Saat Uyur okuduktan sonra elveda Cansever, Güllü, Arap Şükrü, Cengiz Baba ve daha adı aklıma gelmeyen birsürü playlist arkadaşım…

Toparlamak Gerekirse…

Halk arasında ideal süre 8 saattir şeklinde olan yargıyı kesinlikle kabul etmemek gerek. Hayat, bizim hayatımız ve bu akıp giden hayatın tekrarı yok. Bu yazıyı okurken 35 yılınız kaldı desem, kaçınız inkar edebilir? Belki daha az, belki de 15-15 sene fazla. Ama hepimiz gidiciyiz ey ahali !

O yüzden zamanın kıymetini bilmek gerek.

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir