Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

Pazarlama 4.0 ( Philip KOTLER ) Kitabının Özeti

Kitabın Adı : Pazarlama 4.0

Kitabın Yazarı : Philip KOTLER

Yayınevi : Optimist Yayınları

Sayfa Sayısı : 223

Kitap önerileri sayfamda da daha öncesinde belirttiğim gibi kitaplarımı genelde Amazon üzerinden alırım. Pazarlama 4.0 kitabını da Amazon üzerinden alıp, kitaplığıma kaldırmıştım. Okumak istediğimde kitabın 33. sayfadan başladığını, 70 küsürlerde tekrardan geriye döndüğünü fark ettim. Bariz bir baskı hatası var ancak aylar öncesindeki sipariş için pek bir şey yapılamıyor ne yazık ki. Bu deneyimi yaşadığım için, önce bunu bir paylaşmak istedim. Şimdi kitabımıza geçebiliriz 🥹

Pazarlama 4.0 Kitabı

Özellikle İktisat bölümü mezunlarının pek çoğu bir ürünü ne kadardan üretip, ne kadardan satmak gerektiğini çok iyi bilir. Lakin bir İşletme mezunu kadar yoğun müfredatta Pazarlama eğitimi göremiyoruz. Bu yüzden de bunu kaynaklarla veya sosyal yaşantıyla kapatmamız gerekiyor.

Pazarlama 4.0 kitabından önce yazara ait 1.0 – 2.0 ve 3.0 kitaplarının da olduğunu okurken öğrendim.

Ürün merkezli pazarlama 1, müşteri merkezli pazarlama 2, insan merkezli pazarlama ise 3 olarak geçmekte

Tüm bu evrelerin ardından bir de 5.0 çıkarmış, onun henüz siparişini veremedim ancak onu da okumak istiyorum. Kitap kesinlikle “ben pazarlama öğrenmek istiyorum” diyen her okuyucu için başucu kitaplarından olmalı diye düşünüyorum. Kitapta müşteri edinimi ve müşterinin iknasıyla alakalı pek çok yöntem var. Sadece genel kültür amacıyla bile okunur 😇

Netandaşlık

Pazarlama 4.0 ile beraber artık yepyeni tabirler ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de netandaş. İnternet ile vatandaş kelimelerinin birleşimi de diyebiliriz. Anayurtlarının internet olduğu insanlar. Bu kelimeyle beraber sürekli olarak sosyal medyada dolaşan, kararlarını da sosyal medya üzerinden veren insanlar anlatılmak isteniyor.

Hem karar verici hem de karar verenlere yol gösterenler de denebilir. Özellikle internetin ve sosyal medyanın muazzam yerlere gittiği günümüzde, bu müşteri kitlesiyle sıkı sıkıya bağlı kalmakta fayda olduğundan bahsediliyor.

Aslında hepimiz biraz biraz netandaşız diyebilirim. Kimimiz çok, kimimiz az. Ancak şu bir gerçek ki; “big data” sahibi firmalar artık bizlerin farkında 😇

Müşterilerin büyük çoğunluğu f faktörü ( friends, family, Facebook fans, Twitter followers ) ile kararını veriyor.

Pazarlama 4.0 Memnuniyet deneyimi

F faktörü ile karar veren müşterilerin, bir “marka savunucusu” olması için esasen sadece tek bir beklenmedikten memnuniyet deneyimine bağlıdır. Örneğin Amazon tercih etmemde en büyük etken, müşteri memnuniyeti. Ve ürün ne gelirse gelsin yukarıda da gördüğünüz gibi kolay kolay değişmez.

Başka bir müşteri için bir otomobilin motorunun sağlamlığı, başka biri için ise aldığı ürünün rengi bunda etkili olabiliyor. Sadece tek bir beklenmedikten hareket, müşteriyi kazandırır.

Benim Amazon alışverişlerim, ilk aldığım İlber Ortaylı kitabının güzelce paketlenen bir kutuda gelmesiyle sonlandı. O tarihten sonra da Amazonda olan her kitabı oradan almaya özen gösterdim. Paketlemesi oldukça özenli ve hızlıydı.

PAR vs. BAR

Kitapta değinilen bir diğer nokta PAR ( Satın alma eylemi oranı ) ile BAR ( marka savunuculuğu oranı ). Bu iki denklemin birbirine eş olması, ekonomideki “optimal seviye” benzeri bir etkiye sahip. Eğer bu değer 1 çıkarsa, daima çok çok iyi olduğunuz anlamına gelir.

Kitapta hem PAR hem de BAR oranlarının artırılması ile ilgili 6. bölüm yazılmış ve tüm bölüm boyunca bu oranlar nasıl hesaplanır ve arttırmak için neler yapılmalı sorularına yanıtlar aranıyor.

Açıkçası bu bölüme kadar teorik olan bilgiler, buradan sonra pratik bilgilere yerini bırakıyor.

Sektör arketipleri

Her sektör ister istemez kendi dinamikleriyle var oluyor. Her sektörün kendine göre kolay ve zor anları var. Bu kitapta da her sektör, kendi arketipiyle özdeşleşmiş. Farklı olarak 4 ayrı bölümdeler. 5. ve ideal olan ise “papyon arketipi” olarak belirtiliyor.

Kapı topuzu arketipi : Pek çok rakip markanın olduğu, agresif bir pazarlama iletişimi olan sektörleri temsil eder.

Kırmızı balık arketipi : Rakip markalar arasında benzer konumlandırmanın olduğu, metalaşmış teklifler verilen sektörleri temsil eder.

Trompet arketipi : Ağızdan ağıza güçlü bir yayılmanın gözlendiği, kaliteli ve saygın imajlı markaların olduğu sektörleri temsil eder.

Huni arketipi : Rakipler kolayca karşılaştırılabilir ve müşterilerde markalar arası geçişler çok kolaydır.

İçerik Pazarlaması Pazarlama 4.0

Konu internet olduğunda ister istemez içerik devreye giriyor. Pazarlama 4.0 isimli bu kitapta, içerik pazarlaması adımları da son derece detaylı şekilde anlatılmış.

Gerekli süre: 5 gün, 10 saat ve 20 dakika

İçerik pazarlaması konusunda, içeriğinizi hazırlarken aşağıda belirtilen adımları uygulayarak sizler de içerik pazarlamada içerik nasıl yazılır? sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

  1. Hedef belirleme

    İçerik dağıtımına geçmeden önce içeriğin neyle ilgili olduğunun belirlendiği aşamadır. Hedefler birinci satış, talep yaratma, tavsiye edecek müşteriler kazanmayken ikincil hedefler marka çağrışımı, markaya bağlılık, farkındalık yaratma için olabilir.

  2. Hedef kitle haritalaması

    Hedef kitleler sadece “müşterilerimiz, gençler ya da karar vericiler” şeklinde olamaz. Coğrafi, demografik, psikografik ve davranışsal olabilir. İçerik pazarlamacılar Douglas HOLT’a göre topluluklar oluşturup, ilgili içerikleri kendi aralarında dağıtma eğilimleri ola belirli altkültürleri ( örneğin evde eğitim görevler, üç boyutlu yazıcılarla ilgilenenler, kuş gözlemcileri, vücut geliştirmeciler gibi alt gruplar ) hedef alınmalıdır.

  3. İçerik belirleme ve planlama

    Bu adım nasıl bir içerik yaratılacağına karar verilmelidir. İçerik yaratılırken firmanın sağlam karakterinin ön planda olduğu ve insanların yaşamlarıyla ilgili hikayeler olduğundan emin olunmalıdır. Bu şekilde dikkat edilmesi halinde içerikler daha fazla etkileşim alır.

  4. İçerik yaratımı

    Tüm hazırlık safhasının ardından içeriğin meydana getirildiği adımdır. Bu süreçte makale yazımı hizmeti veren firmalardan destek alınıp, kalemi düzgün olan yöneticilere bu görev atanması mümkündür.

  5. İçerik dağıtımı

    Ne kadar sağlam bir içerik yazılırsa yazılsın, ilanı önemlidir. Eğer içerik doğru bir kanaldan dağıtılmazsa etkili olmayabilir. Bu sebeple sosyal medya ve yerel medyadan destek alınabilir. B2B – B2C veya C2C piyasaların kullandığı yöntemler örnek alınabilir.

  6. İçerik güçlendirme

    Bu noktada içerik dağıtıldı ancak içeriğiniz influencerlar tarafından desteklenmediğinde beklenen etkiyi yaratmayabilir. Bu yüzden de sosyal medya, gençlerin en çok etkileşim sağladığı yerler olduğundan şartlar 😄

  7. İçerik pazarlamasını değerlendirme

    Tüm bunlardan sonra, arkanıza yaslanın ve “hedeflenen olay gerçekleşti mi?” diye sorgulayın. Eğer ki dönüşler sizleri memnun ederse bravo ! Doğru yoldasınız 😇

Zevk al, deneyim yaşa, katıl : Vay canına !

Kitabın mottosu kesinlikle bu olmalı. Çünkü hem pazarlama hem de satış anlamında yaşattığını düşünüyorum. Özellikle pazarlama konusunda merak ettikleriniz varsa; Pazarlama 4.0 kitabını okuyun. Okumakla kalmayın, okutturun efem. Hepinize keyifli okumalar dilerim 😇

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir