Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

Mübadele Müzesi

Daha öncesinde de aslında tarihi ve manevi değeri olan yerlere karşı son derece ilgim vardı lakin 3. kuşaktan göçmen olduğumuzu öğrendiğimden dönemden bu yana çok daha merak ediyorum göçmenlerin yaşadıkları yerleri, yaşam tarzlarını ve de neler yaşadıklarını. Bu sebeple Çatalca’da bulunan Mübadele Müzesi  de uğramadan geçmek istemedim.

Ulaşım

Öncelikle navigasyona güvenerek kesinlikle gitmeyiniz efendim. Zira navigasyon Silivri – Çatalca yolu istikametinde ücretli ne kadar yol varsa, sizi sokmak için elinden geleni yapıyor. Silivri Çatalca tabelalarını takip ederek gitmenizde fayda var. Ben navigasyona uydum takribi 40-45 TL HGS ücreti ödedim, tabii ki canı sağolsun sağ salim gidebildim de; bunun alternatif güzergahlarının da olduğunu ve de maksimum 2-3 dakika kadar attığını bilmenizde fayda var.

İlçe Jandarma Komutanlığı binasının hemen çaprazındaki ara sokakta kalıyor. Mübadele müzesi yazdığınızda sizi götürdüğü yer ne yazık ki net değil ve götürdüğü yoldan da araba geçmesi mümkün değil 😓 Ben oradaki bir cafenin önüne park ederek biraz yürüyerek buldum.

Önce bir meydan geliyor karşınıza;

Burada tahminime göre çeşitli etkinlikler düzenleniyor, çünkü tarif isterken biri “düğün meydanı gibi” derken burayı kast ediyormuş. Bir de burası roman mahallelerinin hemen dibinde bir yer olduğu için, ben girerken de çıkarken de sürekli bir roman havası vardı. Bir de sanırım oranın yerlisi olmadığımı çok belli etmiş olacağım ki; tip tip bakanlar arasında kaldım.

Köşede bir kahve var, son derece tonton amcaların oturarak muhabbet ettiği ve şen şakrak insanların olduğu bir kahve. Muhabbetleri de bir o kadar güzel ve eski – yeni sentezinde kesinlikle ayarı kaçırmıyorlar.

Müze Hakkında

Müzenin hemen karşısına yapılan büyük panolarda mübadillerin Çatalca ilçesinde yaşamışlarının bir listesi yapılmış. Aynı zamanda o döneme ait çeşitli türküler, onlara özgü yemeklerden de bahsedilmiş. Bir nevi “kültür transferi” yapıldığının aslında en büyük göstergelerinden biri de; Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan ve diğer balkan ülkelerine özgü pek çok yemeğin şu anda bizlerin de sofrasında farklı isimlerle bulunuyor olması. Türkülerinin de dilden dile, nesiller boyu aktarılması farklı bir nişanesi.

İçeride sizi son derece güleryüzlü insanlar karşılıyor ve 2 kattan oluşan bu müzeyi dilediğiniz şekilde gezebiliyorsunuz. Müze ziyareti ücretsiz ve sabah 9 ile akşam 5 aralığında gezilebiliyor. İçeride bağışçılarının isimlerinin yer aldığı hatıralar bulunuyor. Kıyafetler, fotoğraflar, belgeler, resmi senetler, kap kacaklar ve daha niceleri. Aynı zamanda mübadele edilmiş olan her kazanın özelliklerinin yer aldığı bölümler de var. Bir de mübadele eden ailelerin en büyüklerine ait bir otobiyografi de sunulmuş.

Gezerken son derece beğendiğim, Kırklarelindeki müzeye benzettiğim bir yer oldu. Çıkarken teşekkürüme “ziyaretiniz için biz teşekkür ederiz” naifliği ise beni ayrıca mutlu etti diyebilirim. Mübadele müzesi eğer ki henüz gezmediyseniz ve tarihe ilginiz varsa kesinlikle ilginizi çekecektir 😇

( Galeriyi gezmek için herhangi bir resmi üzerine tıklamanız yeterli )

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Comments (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir