Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

İmparator Konusu ve Özeti | Erol Toy

Kitabın Adı : İmparator

Kitabın Yazarı : Erol Toy

Basım Tarihi : İlk basım 1974 – Son baskı 2018

Yayınevi : Yeni Alan Yayıncılık – Doğu Kitabevi

Sayfa Sayısı : 307

Son dönemde ekonomi ve girişimcilik üzerine çok fazla okuma iştağım var. Bu noktada da öneriler için bazen arkadaşlarımı, bazen İnstagram gönderilerini bazen de sözlük sitelerini dinliyorum. Bu kitabı da yanlış hatırlamıyorsam bir İnstagram gönderisinde görmüştüm. 42 yıllık aranın ardından 2018 yılında tekrar basılarak piyasada yer bulan bu kitap, benim de ufkumu açtı diyebilirim.

İmparator Kitabı ve Konusu

Kitap, Fehmi Çok isimli bir gencin kurtlu peynirlerdeki kurtları ayıklayarak kazanmasıyla başlıyor. Ardından da bu gencin nasıl tüccar olduğunu ve de ilerleyen dönemde ortakları ve çevresi tarafından “İmparator” lakabıyla anılmasını sağladığına kadar ilerliyor.

Aynı zamanda kitapta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk kuruluş yıllarını, bu yıllardaki zorlukları da görebiliyoruz. Türkiye İş Bankası’nın kuruluş süreci ve devamında ülkenin kalkınması adına yapılan yatırımlar da yine bu kitapta kendine yer bulmuş.

Bir fikir, güçlünün elinde her zaman işe yaramıştır.

Kitap boyunca belki de en çok işlenen temel görüş bu olmuş. Bu temel üzerinde de çeşitli dallara ayrılan görüşlerle hep bu ana görüş savunuluyor.

Emek, güçlünün karını arttırı güçsüzün ise zararını…

Kitap Hakkında

Kitap, ilk yayınlandığı dönemde oldukça büyük tartışmalara yol açmış. Kitabın ana karakteri “Fehmi Çok” ‘ un Vehbi Koç olduğu ve kitabın Koç Ailesi’nin gelişimini anlattığı da iddialar arasında.

İlk yalanlama Vebhi Koç tarafından gelse de; insanlar buna ihtimal vermeye devam ediyor. Hatta pek çok kitapçıda da “Koç ailesini anlatan kitap” şeklinde satılıyor. Kitapta yer alan bazı siyasi olayları araştırdığımda, internet üzerinde de gerçekle örtüşen bazı olayların olduğunu gördüm. Tabii Koç ailesi üyesi olmadığımdan, bu Koç ailesini anlatır diyemem. Zira kitapta ciddi iddialar da var.

Kitap İş Bankası kuruluşu, gümrük ve vergi ihlalleri, Ford markasının Türkiye’de üretime başlaması gibi önemli konulara yer veriliyor. Bununla beraber sendikalaşma ve grev hakları üzerinde kurulan baskıdan da bahsedilmiş.

Kitap genel olarak kapitalizmin nasıl işlediğinin güzel bir örneği. Bu kitapla beraber Türkiye siyasi tarihine de kuş bakışı bir göz atabilirsiniz. Siyaset ve ekonomiye merak duyan tüm okurların okuması gereken bir kitap diyebilirim.

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Comments (3)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir