Çetin Bilişim olarak her geçen gün büyüyen talep üzerine, artık aylık düzenli kira vermek yerine kendi alt yapımıza geçme kararı aldık. Bu sebeple de “agam” sayesinde, kendi sunucumuzu toplayıp veri merkezine göndermek fikri oldukça cazip gelmeye başladı son günlerde.
Tercihler kaderi belirler
Bu sunucu ile beraber artık Çetin Bilişim üzerindeki tüm kiralık sanal sunucu ve web hosting hizmetlerini kendi alt yapımıza taşıyıp, istediğimiz limitlendirmeyi yapabileceğimiz gibi yerli sermayenin kazanması için de ilk adımı atmış olacağız. DGN Veri merkezi ve Radore Veri merkezi ile yapılan anlaşma neticesinde simetrik 400Mbit up/down imkanı ve aynı zamanda aylık 5 TB kadar bir limitimiz olacak. Bu da şu anda saldırı olmadığı durumlarda aktif 70 sunucu ve yaklaşık 600 web sitesine ev sahipliği yapabilmek demek. Ki bu her türlü maliyetin üstünde bir kârı bize bırakacaktır.
Öncelikle sistemin AMD mi yoksa İntel mi olacağına karar vermemiz gerekiyordu; burada maliyetler her ne kadar AMD üzerinde çok düşük olsa da; bize kalıcı ve en azından 3-4 sene “tık” demeyecek bir sistem lazımdı. Bu sebeple i7 ‘ nin 4. nesil işlemcisini tercih ettik. E tabii 4820K gibi sanallaştırma konusunda 4+4 çekirdek imkanı sunan bir işlemciyi bulmuşken kaçırmak olmazdı.
RAM konusunda da sektörden çekilmeyi düşünen bir arkadaştan tek modül 8 GB şeklinde RAM’lerin tanesini 100 TL’den hallettik. Böylece 800 TL’ye 64 GB RAM de gelmiş oldu. Ohh miss.
Disk konusunda oldukça hassas davrandık. Burada WD’nin black serisini kullandık. 7/24 veri okuma, yazma ve yükleme işlemlerinde tık dahi demeyecekti. Aynı şekilde bir de Vatan bilgisayar üzerinden bayram kampanyasından aldığım bir SSD vardı. Onu da yapıştırdık. Harika bir sistem bizi bekliyordu.
Doların sürekli artış göstermesi biraz zorlasa da; ilerleyen günlerde belki durum daha da kötüye gidebilir. Bu sebeple parçaları sipariş verip derhal yola koyulduk. Sağolsun Gate Bilişim Selin Abla’nın da yardımıyla sistemi toplama konusunda harika işler çıkardık.
Eniştemin kredi kartı bilgileri, Murat Abimin sistem toplama bilgisi, Selin Ablanın ikramları ve benim pazarlama stratejim adeta bir “voltran” oluşturmamızı sağladı. 😂
Sistemi oluştururken 600W PSU kullanma fikri konusunda Selin Abla bizi uyarsa da; biz “koca kafalılık” edip 600W konusunda ısrar edince, parçalar geldiği gibi kurulumu yapıp ilk çalıştırmada daha güç kaynağını yakmamız bir şov oldu. Anladık ki koca Edirne’de bir güç kaynağı bulmak çok çok zormuş. 🙄
Kasanın özellikle kırmızı detayları; bizlerin ne kadar da Trakyalı olduğu konusunu bir kez daha bizlere gösteriyordu 😃
Ana karta işlemci, işlemci fanı ve RAM montajı dikkat ister. Tırnağı kırmadan takan agama da buradan bir alkış 😎😍
Güç kaynağını yaktığımız yerleri mozaikleyerek, “canavarı çalıştırdığımız” sahneye geçmek istiyorum; 😂
Ve final;
Sonuç;
64 Gb RAM, i7 4820K CPU ve 3 TB kadar depolama alanlı bir canavar bizim oldu. Windows açılış hızı ortalama 3 sn. kadar. Aynı zamanda sanallaştırma sonrasında da işlemci ısısı stabil 67 derecelerde seyrediyor.
yekafani.com, cetinbilisim.net, koreldim.com gibi pek çok siteye ev sahipliği yapacak bu “canavar” uzun yıllar Çetin Bilişim’e ev sahipliği yapmak için tasarlandı. Umarım öyle de olacaktır.
Bir yanıt yazın