Kitabın Adı : Ikigai-Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı
Yazar : Hector GARCİA & Francesc Miralles
Yayın Evi : İndigo Kitap
Sayfa Sayısı : 171
“Uluslarası Çoksatan” ünvanına sahip olan bu kitabın gerçekten de buna değer olup olmadığını merak etmem nedeniyle sipariş etmiştim. Kişisel gelişim kitaplarını her ne kadar sevsem de, devamlı olarak çok uç örneklerin verilmesi daima aynı temanın etrafında dönmesi nedeniyle belli bir ön yargı ile kitaba başladım.
“İkigai” nin birden çok anlamı olsa da, kitap genel olarak yaşam ve hayatta kalma amacı olarak tanımlamasını yapmakta. Ortalama insanın ömrünün Japonyada 88,5 yıl olması da aslında biraz bu düşüncenin meyvesi olduğunu çeşitli yöntemlerle yazar ikili bizlere anlatmakta.
İkili, özellikle kitap için giderek Okinawa ismini verdikleri bir kasabaya yerleşiyor. Okinawa’nın özelliği; en “genç” insanının 89 yaşında olması ve köyde süper asırlık nüfusun oldukça fazla olması. Aynı zamanda nükleer santral patlaması yaşandıktan sonra neredeyse tüm nüfusunu kaybederek yaş ortalamasının epey bir düşmesine rağmen sonradan kendisini toparlaması ve Japonya’nın en az tuz tüketimine sahip, dışarıya bağımsız ve en yaşlı nüfusa sahip yer olmasıyla da dikkat çekiyor.
Kitapta her insanın bir hayat amacının olduğu, bu hayat amacının bulunması halinde insanın uzun bir süre yaşayacağı konu ediniliyor. Kitabın başındaki “Sadece faal kalırsanız bir yüzyıl yaşamak istersiniz” şeklinde bir Japon atasözü de bunu destekler nitelikte. Aynı zamanda henüz hayatının amacını ( İkigai ) bulamamış insanların da amacının İkigailerini bulmak olduğu belirtiliyor.
İkigai yolculuğunda izlenebilecek yöntemler ve neler yapılması gerektiği de aynı zamanda burada yer almakta. Kitapta özellikle dikkatimi çeken konu; doğu ve batı günlük yaşantılarının düşüncelere de yansımış olması. Bu sebeple kitapta yer alan “Morita Terapisi” oldukça dikkatimi çekmişti. Bununla alakalı da blogta yakın zamanda bir yazı yazmayı düşünüyorum 😇
Kitapta yaşamın bir şekilde düzene sokulması planlanırken, bu yolculuk esnasında gerek mental gerekse fiziksel olarak da kendimizi devamlı hazır hissetmemiz öğütleniyor. “Hara hachi bu” adını verdikleri ve benim de kafama yattığı için uygulamaya başladığım bir uygulama da oldukça dikkatimi çekmişti. Japonlarda geleneksel olarak öğünler oldukça az geliyormuş ancak öğünler toplam 5 tabakta servis ediliyormuş. 4 ‘ ü çok küçük kaselerde 1 tanesi ise onlara nispeten daha büyük bir tabakta geliyormuş. Burada amaç; önce gözün doyması. Sonrasında da midelerinin %80 ‘ i kadarı dolduktan sonra sofradan kalkıyorlarmış. Yani tam doymadan sofradan kalkıyor, işlerine koyuluyorlar. Burada da amaçları; vücudun sindirim işleriyle uğraşmaktan başka yere vakit ayıramayacak olmasının endişesi.
Kitapta mental olarak zihni hazırlamak için ise çeşitli yoga teknikleri gerek resim gerekse yazılı olarak anlatılıyor. Meğer ne çok yoga türü varmış 😅
İkigai felsefenin temel, uygulaması oldukça basit 10 Kuralı
- Aktif kalın, emekli olmayın. ( Bize ne kadar ters öyle değil mi? 🙄 )
- Ağıdan alın, aceleci olmayın.
- Midenizi tıka basa doldurmayın ( Hara hachi bu )
- Çevrenizde iyi arkadaşlarınız olsun.
- Bir sonraki doğum gününüze kadar şekle girin ( Yani bir titreyin, bir kendinize gelin )
- Gülümseyin.
- Doğayla tekrar bağlantı kurun.
- Teşekkürlerinizi sunun ( Doğaya, Allah’a, ailenize, esnafa, iş arkadaşlarınıza vb. )
- Anı yaşayın ( Carpe diem )
- İkiganizi takip edin.
Yazarların birebir gidip röportajlara ve deneyimlere yer vermesi, diğer kişisel gelişim kitaplarında özellikle yer alan “yaptım oldu” havasından çok; okurların aklına mantığına sığan ve “harbiden ben de yapabilirim” düşüncesine aşılayan bir yöntem olmuş. Aynı zamanda kullanılan dil çok terminalojik sayılmaz, her yaştan insan rahatlıkla kurulan cümleleri anlayabilir. Aynı zamanda anlatım şekilleri de oldukça harekete geçirici etkiye sahip diyebilirim.
Pek çok insanın olumlu yorumlar yaptığı bu kitabı, ben de oldukça beğendim. Özellikle pek çok farklı fikri içerisinde barındırıyor olması ve de bu fikirlerin gündelik hayatımıza uyarlanabilecek kadar basitleştirilmesi beni bu kitabı beğenmeye iten en önemli cazibe merkezlerinden oldu. Eğer kişisel gelişim kitaplarını seviyorsanız ya da hayatınızda bazı şeylerin değişmesi gerektiğini düşünüyorsanız; kesinlikle bu kitabı okumalısınız derim. 😊
Bir yanıt yazın