Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

Filografi

Uzuuuun zaman önce niyet ettiğim, niyet eylediğim ancak bir noktaya getirdikten sonra çeşitli yaralanmalar ve yoğunluk nedeniyle bıraktığım filografi konusunda bu sefer çok kararlı şekilde çalıştım 🤓 Filografi için Vikipedi ne diyor hemen bir bakalım;

Filografi, tasarlanmış bir motif ya da desenin, ahşap malzeme üzerine çiviyle çakılması ve arasından çeşitli renklerde iplik veya teller geçirilmesi ile oluşturulan, farklı motif ve desenlerin ortaya çıkarılmasını sağlayan bir el sanatıdır.

Kısaca tablonun çiviyle çizilerek, çivilere tellerin geçirilmesi şeklinde de bir tanımlama yapabiliriz. Sanat mıdır yoksa uğraş mıdır diyecek olursanız; bence kesinlikle sanat. Çünkü estetik bir kaygı güdülüyor ve de ciddi anlamda uğraş gerektiriyor. Çivilerin çakılması esnasındaki yaralanmalar ise işin tadı tuzu biberi 😁

Filografi Başlangıç ve Yapımı

Filografiye başlarken mandal, tarak, çekiç ve tornavida ( ince uçlu olması elzemdir ) temin etmeyi unutmayınız. Filografi çivisi ve de teller genelde sipariş ettiğiniz paketlerden çıktığı için, bunları temin etmeseniz de olur. Ancak içinden çıkan teller biraz yetersiz, 4-5 dolamadan sonra bitebiliyor bu yüzden ilave bir kaç makara almanızı öneririm.

İlk çiviler çakılırken nasıl bir şey çıkacağı hakkında bilginiz pek olmuyor. Ben burada ortadan başladım, siz kesinlikle köylülük edip ortadan başlamayın. Çünkü bu şekilde yapraklarda son derece küçük bir alan kalıyor ve siz çiviyi mi tutacaksınız yoksa çekici mi vuracaksınız kararsız kalıyorsunuz. Mandal ve tarak başlangıç seviyesinde sizi güvenli biçimde bu işi yapmaya teşvik ediyor ancak bir süre sonra bu iş can sıkıcı olabiliyor son derece yavaş ilerleniyor. Mesela yukarıdaki fotoğrafın ortaya çıkabilmesi için mandal ve tarakla soğuk havada yaklaşık 3 saat kadar uğraştığımı hatırlıyorum.

Çivi çakımı bitti ve genel olarak görüntümüz meydana geldi. Bundan sonra çiviler arasında tellerin çekilmesi gerekecek.

Şimdi burada baştada belirttiğim gibi; paketin içerisinden bu kadar makara çıkmıyor. Makaralar da son derece seyrek tel çekilmesine imkan verecek cinsten. Bu sebeple size en yakın nalbura gidip hangi renk tel ile çalışmak istiyorsanız, en incesinden 5 metre kadar almanızda fayda var. Tam hızınızı almışken telin bitmesini istemeyiz.

Renkler genelde kutunun üzerinde bulunuyor. Eğer farklı renkler çalışmak isterseniz, nalburdan biraz daha fazla tel alabilirsiniz. Böylece hem daha şık bir görüntü elde etme şansınız olur.

Ve son

 

Çocukluğumdan beri tahta, kereste, çivi, çekiç gibi şeylerle haşır neşir olduğum için filografi olayı tam olarak bana göre diyebilirim. Yaklaşık bir kaç hafta kadar önce marangozdan aldığım kerestelerle de balkonda platformlar yapıp antrenman yaptığım için bu da üzerine geldi diyebilirim 😃

Evde canınız sıkılıyorsa, çok fazla ses yapmamak şartı ile sizler de yapabilirsiniz. İnsan yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor hem de arkasına bir raptiye tutturup asın duvarınıza 😄 Bu işin kesinlikle kızı erkeği yok, rahatlıkla her iki cinse mensup insanlar bunu yapabilirler diye düşünüyorum.

Merak ettiğiniz ne varsa yorumlardan sorabilirsiniz. Sevgilerle, sağlıklı günler… 💕

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Comments (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir