Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

Ezbere Yaşayanlar Kitap Özeti | Kitap Önerileri

Kitabın Adı : Ezbere Yaşayanlar ( Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri )

Kitabın Yazarı : Emrah Safa GÜRKAN

Yayınevi : Kronik Kitap

Basım Yılı : 1. Baskı Ocak – 2022

Sayfa Sayısı : 366

Özellikle son dönemde kitap önerileri mahiyetinde BKM ve Kitapyurduna bakarken, çok satılanlar kısmında gördüğüm bir kitap Ezbere Yaşayanlar. Açıkçası başlığı ve konusu da son derece dikkat çekici. Günlük hayatta bazı şeylerin ne maksatla geldiğini, çok farklı kökenleri öğrenmek güzel oluyor. Hem de genel kültürsel bazı faydalar sağladığını söylemek mümkün.

Erkekler yapıldıktan sonra hikayesi anlatılabilecek işleri hep kendilerine saklarken kadınlara yapılırken hikaye anlatılabilecek işleri vermeye çalışacaklar.

David Graeber

Ezbere Yaşayanlar Kitabı Özeti

Aslında konusu son derece anlaşılır; eskilerden bu yana insanların sorgulamadan yaptıkları hareketlerinin kökenlerini izah etmek.

Örneğin insanoğlunun dedikodu yapmasının, dünya üzerinden birden fazla dil konuşulmasının, cadılara ve fallara neden inanıldığının her birinin açıklamasına bu kitap sayesinde ulaşabilirsiniz.

Eski toplumların para yerine takas ile alışveriş yaptığı bir mit. Ekonomiyi siyaset ve ahlaktan ayrı, otonom bir alan gibi gösterme uğraşındaki liberaller Adam Smith’ten bu ya­na ne derse desin, antropologlar henüz kendi içinde takas ile alışveriş yapan bir topluma rastlamadı. Takas aslında birbirini tanımayan kabilelerin bir araya geldikleri zaman kullandıkları bir şey; yeterli güven ortamının oluşmadığı, birbirlerine yabancı insanların bir kereye mahsus olmak üzere eşya değiş tokuş yaptı­ğı, ritüellerle de desteklenen mecburi bir çözüm yani.

Aynı zamanda dedikodu ve laf taşıma üzerine o kadar çok detay var ki, özellikle o alanla alakalı detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz 😀

Nasıl Latin harfleriyle yazmamız Titus Livius’la sohbet edebileceğimiz anlamına gelmiyorsa Arap harfleri kullanmak da bizi sahabe yapmıyor.

Kitap Hakkında

Kitap toplamda 7 bölümden oluşmakta. 7. bölüme kadar kitapta beğendiğim güzel şeyler;

QR Kod sayesinde konuyla alakalı bazı Youtube videolarını izleyebiliyorsunuz. Konuyu daha iyi anlamanız açısından muazzam iyiler. Aynı zamanda çok da sağlam kaynak oluyor lakin bazı videolar “şu an kullanılamıyor” hatası veriyor.

Diğer bir artısı ise çok güzel bir kaynakça bölümü var. Aynı zamanda kitabın tam ortasında beyaz sayfalara basılmış renkli resimler, ilgili konuyla alakalı bazı olayları daha güzel anlamamızı sağlıyor. Bunlar harikalar.

Son bölüme kadar kitabın ağır bir detay kitap olduğunu düşünsem de; özellikle sadece son bölümü için dahi bu kitabı okumanızı öneririm.

Şahsen ben kitabı birazcık ağır buldum. Konu hep dönüp dolaşıp kısır döngüde ilerliyor. Ancak dediğim gibi son bölüm itibariyle kitabın bir şekilde kayıtlarımda kalmasını istedim. Okumayla ve nasıl okumamız gerektiğiyle alakalı hemen hemen benzer düşüncelere sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Yazar, bu konuda güzel bir iç dökmüş.

Eğer boş bir vaktiniz varsa, şöyle bir genel bakmanız yeterli olacaktır. Ancak benim gibi çok yüksek beklentiyle başlarsanız, gündelik hayattan çok da fazla örnekler maalesef kitapta yer almıyor.

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir