Kitabın Adı : Devlet
Yazar : Platon
Sayfa Sayısı : 372
Yayın tarihi ve evi : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / 2021
İnsanlık tarihinin en kadim dertlerinin başında şüphesiz ki yönetilme güdüsü var. Aynı zamanda bu yönetilme güdüsünün de iyisiyle kötüsüyle en idealinin bulunması için yüzyıllardır farklı fikirler var. Platon, yaklaşık 2400 yıl önce ortaya koyduğu diyaloglar ile devletin yapısının yanı sıra insanın imkanları üzerinden de önemli değerlendirmeler yapıyor.
Devlet Kitabın Konusu
Kitap bir toplantı ile başlıyor. Toplantı, Pire’de Kephalos’un evinde yapılıyor. Bu toplantıda Sokrates ve öğrencileri, Galuokon, Adeimantos, Thrasymakhos ve öğrencileri, Kleitophon, Kharmantides arasında çeşitli tartışmalar yapılıyor. Karşılıklı konuşma usulüne bağlı olarak en doğru ve berrak olana varmaya çalışan bu grup, okurlarına aynı zamanda çok farklı açılardan bakılmasını sağlıyor.
Kitaptaki Bölümler
Kitabın 10 ayrı bölümü var, her bölümde devlet ve toplumla alakalı farklı konulardan bahsediliyor.
- Kitap : Para ve doğruluk üzerine
- Kitap : Adalet, koruyucular, masallar üzerine
- Kitap : Müzik, toplumsal sınıflar üzerine
- Kitap : Devlette bulunması gereken değerler, kötülük, doğruluk üzerine
- Kitap : Devlette kadının yeri üzerine
- Kitap : Fizolofların düşünce yapısı ve yöneticiliği üzerine
- Kitap : Mağara benzetmesi, çocuk eğitimi üzerine
- Kitap : Devlet yönetim şekilleri üzerine
- Kitap : Zorbalık ve geçici zevkler üzerine
- Kitap : Kurulacak olan bu “ideal devlet” düzeninin kalıcılığı üzerine anlatımlar içeriyor.
Platon, devlette aranacak 4 temel özellikten bahsediyor, bunlar; ölçü, doğruluk, yiğitlik ve bilgelik. Her birini toplumsal bir sınıfa ithaf ediyor. Yöneticiler bilge, bekçiler yiğit, sanatkar ve zanaatkarlar ise doğru olmalı diyor.
İdeal Devlet Genel Felsefeleri
- Bir devlette başa geçmeyi arzulayanlar yerine, başa geçmek hevesinde olmayanların başa geçmesi gerektiği.
- Başa geçecek olanların filozoflar gibi çeşitli dünyevi işlerden sıyrılmış ve düşünmeyi seven gruplardan seçilmesi gerektiği.
- Eğitimin müzik ve jimnastik üzerinden verilmesi gerektiği. Müziğin ise bazı makamlarının öğretilmesi yeterli olduğu.
- Doğruluğun, eğriliğin tanımlaması ve iyilik nedir tartışmaları.
Kitap Hakkında
Şimdiye kadar okuduğum en ağır kitaplardan olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Sadece iyiliği tanımlamak için yaklaşık 7 sayfa okuma yapmanız gerekiyor.
Kitapta edilen sohbetler arasında bir fikir ortaya atılıyor “a evet mantıklıymış ya” diyorsunuz bir kaç sayfa sonra bu fikir tamamen zıttı ile ispatlanıyor bu sefer “nasıl yaa” oluyorsunuz. Aslında çok hoşuma gitti; farklı bakış açıları ile yaklaşılmış her bir konuya.
Normalde tarih kitaplarında anlatılan demokrasi, oligarşi, monarşi, sosyalizm gibi yönetim rejimlerinin eleştirel yaklaşımları da yine bu kitapta barınıyor. Devlet kitabında devlet yönetimine dair ne ararsanız bulabilmeniz mümkün.
Ben şahsen kitabı çok beğendim ancak dediğim gibi; biraz ağır geldi ve bu kitabı değerlendirebilmek birikiminde olabildiğimi düşünmüyorum o yüzden kitaptan aldığım notları burada sizlerle paylaşmak ve gelecekte okudukça aklımda bir şeylerin canlanması için yazıyorum 🙂
Bir yanıt yazın