Yavaş yavaş sonbahara doğru ilerlerken, ağaç yetiştirme mevsimine de girmeye az kala ben de bir merakla bu işe başlamaya karar verdim. Köydeki tüplü fidanlar ve “bayırdaki” meyve ağaçlarından sonra; hazır bir fidan yerine direk olarak tohumdan fide, fideden fidan, fidandan ağaç yapımına oldukça uzun bir sürece girdiğimin farkında olarak bu yola çıktım. Bonsai Ağaç Yetiştiriciliği işinin oldukça uzun süren bir bekleme süreci olduğunu, muhtemelen önümüzdeki 5-6 yıl kadar da bu böyle devam edeceğini bilerek yola koyuldum. Ama geleceğe bir şeyler bırakabilmek hissiyatı bile insana sonsuz bir teşvik sunmuyor mu? 😊
Bonsai Ağaç Nedir?
Çevremde “bonzai” şeklinde telaffuz ettiğimde çoğu kişinin uyuşturu yetiştiriciliğine başladığımı düşünmesi oldukça normal tabii. Bonsai; Japonca bir bileşik kelime: “bon” tabak ya da tepsi ve “sai” ağaç ya da bitki anlamına geliyor. Yani “tabak ağacı” gibi bir anlam çıkıyor. Bu bir bitki türü olduğu gibi, Japonların icra ettikleri ağaç yetiştirme sanatının da bir diğer adı diyebiliriz.
Özel teknikler geliştirilerek yolu yordamı belirlenen bonsai yetiştiriciliği, aslında bildiğimiz ağaçların uygun saksılar içinde minyatürleştirilmesi, bodurlaştırılması ve ideal olarak ağaca minik ama yaşlı bir ağaç görünümü kazandırılması demek oluyor.
Ben de merak ederek ilk siparişlerimi verdim. Şimdi sipariş vermeden önce bilmeniz gereken bazı hususları burada da söyleyeyim;
1. “Özel bonsai tohumu” dedikleri çoğu tohum, bildiğimiz çiçek tohumlarından. Yani bir avuç tohuma 25-30 TL vermek anlamsız geliyorsa, bir zirai ilaç satan dükkana gidip durumu anlatıp oradan da alabilirsiniz. Benim tanıdığım vasıtasıyla ulaştığım birinden tedarik etme şansım olduğu için oradan almaya karar vermiştim.
2. “%99 çimlenir aplaaa, sen rahat ol abim İngiltere Kralı, rahmetli başkan Kennedy, taçsız kral Pele, Backenbauer, kaleci Mayer, Nadia Komanaçi, Brigitte Bardot ve Fenerbahçeli Cemil… Hepsi şöhretlerini bu tohuma borçludur” gibi şeylere kanmamak önemli 😂 Çünkü çoğu tohum ölü tohum olarak sizlere gelecek. 25’te 5 yaparsanız bu harika bir istatistik demektir.
3. Özel olarak sattıkları toprağı, çevrenizde orman varsa ormandan giderek temin edebilir ya da halk arasında “yanık gübre” şeklinde ifade edilen gübreyi temin edip toprakla karıştırarak da elde edebilirsiniz. Migroslarda, BİMlerde vs. satılan topraktan hiç bir farkı olmadığı gibi; doğal nem oranı onlara nazaran çok çok daha iyi durumdadır.
4. Özel saksı vs. gibi şeyler için henüz ilk tohumda erken. Ancak 6-7 ay sonrasında düşünülebilir.
Adım Adım Tohum Ekimi
R.1Şimdi ilk siparişimizi verdik, bize böyle bir zarf geldi. Hemen zarfı açıyoruz.
R.2.Zarftan nasıl yetiştirilmesi gerektiği ile alakalı detaylı bir kağıt çıkıyor. ( Artık kaçıncı kez fotokopisi çekilmişse yazılar mazılar kaymış. Ulan insan zahmet eder de A4 ‘ e çıktı alır )
R.3 Ekilecek olan tohumlarımız burada. Ben sonbahar döneminde ekeceğim için ve görüntüsünü beğendiğim için Akçaağaç temin ettim. Eğer tohumlarınız “Çin tohumu” denen 2. hatta 3. sınıf kalitede olacaksa; bunun yerine çam denemenizi öneririm.
R.4 Tohumları sonrasında çeşme suyu ile doldurulmuş bir bardakta 24 saat kadar bekletmenizde fayda var. Bu bekletme işlemi tohumlara “Şşş hadi uyan, geldik” etkisi yaratacaktır. Suyun altına çöken tohumlarımız dolu, suyun üst kısmında kalan tohumlarımz ise ekilmese de olur cinsten olanlardır. Bu sebeple örneğin 25 tohumda 9 başarı sağlandı. Çimlenme oranı %98 olan tohumlarda böyle oldu, varın siz düşünün.
R.5 24 saatin sonunda artık plastik bardak, streç film, toprak ( resimdeki kovada toprak topak topak çıkmış ancak sonrasında elendiler ) ve eğer ki farklı tohumlar deneyecekseniz birer işaret çubuğu alabilirsiniz. Hangi tohumu nereye ektiğinizi unutmamak için.
R.6 Ben çimlenmiş olan tohumları birer tane olmak üzere ekledim. Sonrasında çimlenmesi çok çok zor olan tohumların hepsini de bir bardağa boca ettim. İlk gün ağızları açık biçimde, toprağa çok az su vererek devam ettim. Sonrasında ise streç film ile sarıp beklemeye koyuldum.
Bakalım ne zaman çimlenecekler hep beraber göreceğiz. Bonsai ağaç yetiştiriciliği serisini umarım yapabilirim 🙂
Bir yanıt yazın