Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

Bir Üç Beş Metodu

Bir günün 24 saat olmasının yetersiz olduğunu ve “keşke gün biraz daha uzun olsa, işlerimi yetiştiremiyorum” diye mi düşünüyorsunuz? Ben de böyle düşünenlerdenim ve de şirket zamanından beri “nasıl daha verimli çalışabilirim?” sorusunu kendime sorup duruyorum. Gün herkese 24 saat, bunu kabul ediyorum ancak benim işlerimin bazı insanlara göre daha yoğun olduğu düşüncesi de biraz bencillik biraz da egodan sanırım sürekli olarak beni kontrol etmeye çalışıyor. Şirket zamanından bu yana da neredeyse denemediğim yöntem kalmadı diyebilirim. Bu yazımda da size bu yöntemlerden şu anda kullanmakta olduğum bir üç beş metodu ndan bahsedeceğim.

Öncelikle diğer yazılarımı okuyan takipçilerim ya da beni tanıyanlar bileceklerdir ki; oldukça maymun iştahlıyım. Bazı şeylerin hemen olmasını isterim ancak olduktan sonra da kısa zamanda değiştirerek daha iyi bir hale gelmesini sağlamaya çalışırım. ( burada insanları ayrı tutuyorum tabii ki, hayatımdaki her insan benim için olduğu gibi değerli ) Ya da bir şey olmuyorsa ve o gün keyfim yoksa o iş üzerinde hiç durmam ya da önemsemem.

Hayal gücünüzün geliştiği ölçüde günlük düşünceleriniz de sürekli olarak zihninizi kemiriyor ve gün içerisinde “çok işim var, çok işim var” endişeleriyle dolanıyorsanız, siz de bendensiniz demektir. Ancak size güzel bir haberim var ! Aslında en yoğun günümüz dahi planlandığında son derece verimli ve bir o kadar güzel geçebilmekte.

Daha öncesinde “To do List” benzeri bir listeyle iş yerindeki iş listemin haricinde manuel olarak bir şeyler yazıp çiziyordum. Yapılan işlerin üzerini çizmek, psikolojik olarak insan beynini rahatlatıyor. Bu kesin bilgidir, yayabilirsiniz. Ancak sürekli olarak aynı düzen üzerinden devam etmek beni boğduğundan, yeni arayışlara girerek evde veya günlük yaşantımda da kullanabileceğim bir düzen bulmam gerekiyordu. Bu sebeple de bu bir üç beş metodu tam olarak istediğim yöntemlerden biri oldu diyebilirim.

Tavsiye

*NOT : Bu yöntemi denemeden önce gündelik hayatınızda istemediğiniz neye, ne kadar vakit ayırıyorsunuz bunu oturup bir kenara yazabilirsiniz. Örneğin 1 saat televizyon, 1 saat sosyal medya, 2 saat başı boş biçimde müzik dinlemek  falan fistan. Hayatınızda size artı değer katmayan hangi anınız varsa, bu listeye bunları yazarken dürüstlük esaslarına uyarak yazabilirsiniz. Zira bu listeyi sizden başkası görmeyecektir.

 

İşleyiş Nasıl Oluyor?

Gece yatmadan önce, bir sonraki gün için 1 adet yapılması elzem 3 adet orta aciliyette ve 5 adet te kolay hatta çerez diye tabir ettiğimiz, kısa zamanlar ayrılarak dahi rahatlıkla yapılabilecekler işler belirliyoruz. Sonrasında bunu gözümüzün önüne ya da telefon kılıfımıza koyuyoruz. Gün içerisinde boşta kaldığımız dönemlerde açarak, listede yapılması gerekenlerden hangilerini yapabileceğimiz konusunda müsaitliğimizi kontrol ederek ilerliyoruz.

Mesela bazen bir iş yapılırken, farklı işler de açabilir ( örneğin; arayüz kodlaması yaparken arayüze ek sayfada bir kaç düzenleme yapılması gibi ) bu sebeple 3 veya 5 maddelik listenizin tamamını doldurmak zorunda değilsiniz. İlave işler gelmesi halinde bunu listenize ayrıca yazabilirsiniz. Böylece yine gün içerisinde tamamlama şansınız olacaktır.

Öneriler

  • Bir güne kesinlikle yetişmeyeceğini bildiğiniz 2 adet işi koymayın. Bu, listenizin o gün bitmesini engelleyeceği gibi sizin de listenize sadık kalmanızı zorlaştıracaktır.
  • Listenizde mümkün mertebe kolay, anlaşılabilir ve farklı kelimelerle işlerinizi yazın. Bu sayede henüz ilk dakikadan beyninize olumlu sinyaller gönderilmeye başlanacaktır.
  • Örneğin toplamda 9 adet iş bulamadınız, gelecekte yapacağınız kesin olan şeyleri koyabilirsiniz. Ya da gün içerisinde ortalama ayırdığınız vakit kadar kendinizi kitapla, filmle ya da diziyle şımartabilirsiniz.
  • Haftanın ya da ayın sonunda kendinize o beğendiğiniz gömleği, saati, gözlüğü, çantayı alarak kendinizi şımartabilirsiniz. Ya da hafta sonu yapacağınız güzel bir doğa gezisi veya meditasyon ile kendinizi dinlendirerek, vücudunuza teşekkür edebilirsiniz. Bu süreçte stresle başa çıktığınızı gördükçe, sizler de şaşırabilirsiniz. 😇

Sizler de denediğiniz ve tavsiye edebileceğiniz yöntemleri yorum olarak yazabilir, yöntem hakkında geliştirilebilecek noktaları bizlerle paylaşabilirsiniz. Keyifli, stressiz ve sağlıklı günler ! 😍😇😎

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Comments (5)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir