Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

2024 Yılı Bilgisayar Toplama Rehberi

Yıllar yıllar öncesinde ( Çetin Bilişim vaktinde ) Part1’ini çektiğim ve yazısını hazırladığım bilgisayar toplama için gerekenler , Part2 ile karşınızdayım 😎

Part1 ‘ de doların 5 TL bile olmadığı ancak buna rağmen bana çok pahalı geldiğini hatırladım. Bu yazının hazırlandığı Ağustos 2024 Tarihi itibariyle dolar kuru 33,63 TL… Ancak bu sefer ilk yaptığım hataya düşmedim; dolar 40 ‘ da olsa bu sistemi toplayacaktım, kararlıydım 😄

Yazıya başlamadan önce “ağğğbi bilgisayarı daima yanımda taşıyamadıktan sonra ne kıymeti var kiii” diyen arkadaşlar varsa, onlara da hak vereyim. Sene olmuş 2024 ancak sene 2034 ‘ te olsa ben gibi evin dışında çok fazla çalışmayan insanlar bu masaüstü bilgisayarları tercih etmeye devam edecek arkadaşlar.

Evet, çok haklısınız tatilde insanlar bilgisayarlarını almak isteyebilir ancak ben tatilde bilgisayar yüzü görmek dahi istemeyen biri olarak, bunu çok önemsemiyorum 😅

Bilgisayar toplama, her ne kadar çoğu insanın mutlaka duyduğu bir terim olsa da; hayatımızda nadiren bunu gerçekleştiriyoruz. Aslında toplama işi bir süreç. Uzun ve zahmetli bir süreç. Ancak işin sonunda da bir o kadar tatmin duygunuzu doyurduğunuz, çalışmaya ayrı bir motivasyonla oturmanızı da sağlayan bir iş.

Tüm parçaların seçilmesi, parçalar arasındaki uyum, montajları derken kimine eziyetken kimine rüya gibi gelen bir “meşgale”. Bu yazımda size daha önce başımdan geçen bilgisayar toplama deneyimlerimi aktaracağım. Kahveler hazırsa yazıma başlıyoruuum 😇

Mevcut dizüstü bilgisayarı yaklaşık 12 yıldır kullanıyorum. Hala daha bazı dosyalarımı almam gerektiğinde açar, bakarım. Lakin artık çok yavaşladığı ve üst üste güncellemelerle kafayı sıyırtmaya başladığı için değiştirmem gerekti.

Bilgisayar toplama maceram belki de 6 ay boyunca sürekli “sarı sitede almayacağı milyonluk arabaya bakan erkek” misali platonikti. Özellikle Trendyol vb. platformlarda 10-15 bin TL’ye monitör dahil sistemler vardı. Bu sistemlerin işlemcileri hem 2. el hem de çok yorgun. Üzerine bir de ekran kartı olarak “onboard” yani ekran kartsız gönderdiklerini duyunca, hepten soğudum. Bu yüzden de aşağıdaki adımları takip etmeye karar verdim.

Adım 1 : Amacımız nedir?

Öncelikle bilgisayarı ne amaçla kullanacağımızı seçmemiz gerekiyor. Oyun oynamak için mi, yazılım için mi, video render için mi gibi gibi. Ben, çoğu zaman web tabanlı geliştirmeler yazdığım ancak bazen kafam çok dolu olunca “bir kaç el oyun atayım ya” diye düşündüğüm için biraz “ortaya karışık” bir sistem toplamaya karar verdim.

Örneğin yazılım ağırlıklı ise AMD serisi bir işlemci seçilmesi uygunken, daha çok grafik işleriyle ilgilenecekseniz işlemci mimarisi gereği İntel serisi bir işlemci tercih etmeniz daha uygun olacaktır.

Adım 2 : Bütçe belirlemek

Amacımızı belirledik. Amacımız doğrultusunda seçeceğimiz parçalar için en kritik nokta bütçe. Bütçenizi ne çok düşük tutun, ne de uçurun. Örneğin ben başta “2-3 yıl götürse yeter” ile başladım ancak “en azından bi 7-8 yıl götürür ya” diyerek upgrade uygunluğu olan DDR5 destekli parçalar tercih ettim. Bu da ilerleyen dönemde sıfırdan bir kasa toplamak yerine, bir kaç kritik parçayı değiştirip yeni bir kasa elde etmeme müsade edecek.

Adım 3 : Uyumlu parçaları bulmak

Bütçe belirlendiğine göre, sıra geliyor bütçeye uygun bir işlemci seçimine. İnanın işlemci seçtikten sonra, işinizin %30 ‘ luk kısmının bittiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Benim tercihim 13. Nesil i3 13100F oldu. “Buna biraz daha ekleme yaparak i5 olabilirdi” diye düşünenler olacaktır; onu ben de düşündüm ama tedarikçimin elindeki i5’lerle arada uçurum olunca ve DDR5 desteği nedeniyle i3 cazip geldi 😂 Ayrıca işlemcinin grafik darboğazına düşmemesi için ekran kartım noktasında bütçemi yüksek tuttum. Bu sebeple de oyunlardaki FPS ile yazılımdaki performans beni tatmin edecekti.

İşlemcide hem DDR4 hem DDR5 RAM desteği olunca, anakartı da DDR5 destekli bir şey almak istedim. Frekans farkı bariz olmasa bile anakart DDR5’i desteklediği için ileride upgrade şansım daha yüksek olacak. Bu yüzden yine stabilizasyondan şaşmayarak Asus marka bir anakart tercih ettim.

Ekran kartı olarak GeForce RTX 4060 8 GB tercihim oyunlarda daima bana “iyi ki” dedirtiyor 😇

Artık katı hal disklerinden kurtuluyoruz. Veri kaybı noktasında yedeklemenin katı hal disklerinde ne kadar zor olduğunu anlatmıştım. Bu sebeple simetrik okuma / yazma hızına sahip nvMe disk tercih ettim. Bir de çift modül 16 Gb RAMler geldi.

Adım 4 : Montaj

Bu noktada parçaları aldığınız yerden de montajı isteyebilirsiniz. Dilerseniz siz de montajı yapabilirsiniz. Normal şartlarda montajı kendim yapacaktım. Parçaları tedarik ettiğim yer “açıldığında bir arıza olursa mesuliyet kabul etmeyiz” dediği için, günümüz e-ticaret sektöründe yeni bir mağduriyet yaşamamak adına kendilerinin kurmasını talep ettim. Parçalar tek tek hazırlanarak montaj yapılmış. Geldiğinde ilk testlerini yaptım. Maşallah canavar canavar 🧿

Çok şükür artık işlerimi takılmadan, çok daha hızlı şekilde halletmeye başladım. Lise 2. sınıfta aldığım Laptop bilgisayarımı hala kullandığımı düşünürsek, bu bilgisayarın da bana çok uzun bir süre gideceğini tahmin ediyorum. Zamanla bakalım neler olacak, göreceğiz ☺️

Bilgisayar Toplama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bilgisayar toplamak mantıklı mı?

Şahsen bu soruya yukarıda da bahsettiğim nedenlerden dolayı ben sıcak bakıyorum. Ancak hazır sistem almak isteyen arkadaşlar da olabilir, saygım sonsuz.

Bilgisayar toplamak mı hazır sistem almak mı?

Ben tüm parçalarını özenle seçtiğim bilgisayarı kullanmayı seviyorum. Ancak siz “ben uğraşmak istemiyorum” derseniz hazır sistem almanızı öneririm. Hazır sistemlerde kampanyaları takip edip uyguna alabilirsiniz. Trendyol vb. platformlardan uzak durduğunuz sürece işinizi gören bilgisayarları bulabilirsiniz.

Bilgisayar toplamak ne kadar sürer?

Bu sizin tercihleriniz ve tercih ettiğiniz tedarikçinin stok durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak artık ülkemizde e-ticaret epey bir gelişmiş vaziyette. Genellikle 10 iş günü içerisinde tüm işlemlerinizi halletmiş oluyorlar.

Bilgisayar toplamak için ne lazım?

Bilgisayarınızın işlemci, anakart, RAM, güç kaynağı, kasası olması şarttır. Ekran kartı olmasa da bilgisayarınız işlemcinin desteklediği grafik gücüyle çalışacaktır. Ancak oyun oynayacaksanız ekran kartınızın da olmasını öneririm.

Bir bilgisayar toplamak kaç TL?

Bu sorunun yanıtı aslında sizin seçeceğiniz parçalara göre değişiklik gösterse de; minimum 20.000 TL’den başlar, sanıyorum 500.000’e kadar da gidebilir 😁

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Comments (2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir