Özellikle sınav dönemlerinde işten sonra ders çalışmak, haftasonu Edirne’ye dönmek vs. derken, gün içerisinde kitap okumaya ayırabileceğim zaman ne yazık ki azalıyor. Bir de buna havaların git gide ısınması ile beraber doğa yürüyüşleri ve de yapılacak onlarca farklı iş eklenince, kitap okuma zamanımın daha da azaldığını hissediyorum. Normal şartlarda kış aylarında en azından 1 saatimi kitap okumaya ayırabilirken, bu sürenin son günlerce oldukça azalması hatta sadece yatarken okumaya başlama nedeniyle uzun zamandır araştırdığım anlayarak hızlı okuma kurslarını araştırmaya başladım.
Yaşadığım ilçecedeki Halk Eğitim Merkezinde bu kursun olması nedeniyle kursa başvuru formunu doldurup ilgili memura bıraktım. Kendisi “Kurs başlarken sizlere haber veriyoruz” dedi. Üzerinden sanırım yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen herhangi bir dönüş olmadı. Sanıyorum bu çevrede kitap okuma konusunda çok bir endişe yok ya da insanlar zaten çoktan bu işi çözmüş ve sistemini oturtmuş.
Alternatif olarak daha öncesinde de Sosyal Medya Uzmanlığı programına katıldığım ve de gerçekten bana oldukça fazla şey katan, beklentilerimi karşılayan kursları temin eden İstanbul İşletme Enstitüsü üzerinde de bir kursun açılacağı maili düştü. Sonrasında kursa kayıt oldum lakin “uzaktan ne kadar faydalı olabilir ki” düşüncesi de ister istemez içten içe beni yiyip bitiriyordu. Yine de denemekte fayda olduğunu düşündüm. Yaklaşık 2 hafta bekledikten sonra 1 haftalık kurs süreci dün itibariyle sonlandı.
Kursa başlarken Okuduğumuz Kelimesi Sayısı / Okuduğumuz Süre x 60 formulü ile öncelikle ilk değerlerimizi ölçtük. Ardından da her dersten sonra bu ölçümü yapmaya başladık. Kursta paylaşılan egzersizleri günlük yaklaşık 10’ar dakika yapmama rağmen, kursun sonuna kadar yaklaşık 200 kelimelik bir artış oldu. Bunu danışmanımla görüştüğümde bazen bu denli artışların olabildiğini ancak 1 haftada bu denli artış olması durumunda kesinlikle göz egzersizlerini 21 gün bırakmadan ilerlemem halinde çok daha fazla artışın olacağını söyledi.
Şimdi yatmadan önce veyahut çalışma esnasında iş yerimde tam karşımdaki duvara çizdiğim yuvarlaklar ile egzersiz yapıyorum. Böylece de git gide göz kaslarımın geliştiğini ben de hisseder oldum. Kitap okumayı seven kişilere kesinlikle tavsiye ediyorum. Hem kitaplığınızdaki kitapları hızlıca bitirmenin mutluluğu hem de normal ayırdığınız zamanda çok daha hızlı kitap bitirebilmenin keyfini yaşamak son derece güzel.
Anlayarak Hızlı Okuma kursunun amacı
Kurs genel olarak göz kaslarını geliştirmeye yönelik olduğu gibi; bir yandan da gözler hızlanırken algının da hızlanmasını hedefliyor. Sonuçta anlayamadıktan sonra kitap üzerinde göz gezdirmenin ne kadar saçma olabileceği de aşikar. Bu sebeple bir yerden sonra “lan cümlenin bir başına bir sonuna bakıp anlıyorlarmış” cümlelerinin birer hurafe olduğunu anlamaya başladım. Çünkü gözler sadece bir noktaya çakılı kalmıyor, aynı anda kelime öbeğinin ortasına bakarken çevresindeki kelimeleri de anlayabiliyor. “Görüş yelpazesi” denen bu müthiş olayla beraber; bir insanın yelpazesi ne kadar geniş olursa o kadar çok kelimeyi aynı anda görüp hızlanabiliyormuş.
Hedefim; danışmanımızın 700 kelimelik olan sınırını da geçip, 800-900’lere çıkabilmek. Bunun için de egzersizleri aksatmamaya özen göstereceğim. 1 gün aksatıldığında sil baştan tekrar edilmesi gerektiğinden çok büyük sıkıntı. Bugün sınav sonucumun 100 üzerinden 88 olduğunu öğrendiğim için daha da bir hırslandım, bakalım hayırlısı 🙂
Egzersiz programını buraya eklemek istedim ancak .exe dosyası olduğundan paylaşımlı hostinglerde problem yaşanabiliyor. Bu sebeple merak edenler için dokümanlar serhatcetin74[at]gmail.com adresi üzerinden erişebilir durumda. Bir mail kadar uzakta 🙂
Comments (2)
Jalesays:
29 Nisan 2020 at 01:49karantinada yapılacaklardan cidden hızlı okuma 🙂
bülentsays:
2 Nisan 2020 at 11:22anlayarak hızlı okuma kurslarını araştırıyorum