Kitabın Adı : 1984
Yazar : George Orwell
Yayınevi : Can Yayınları
Basım Tarihi : Nisan– 2020
Sayfa Sayısı : 352
George Orwell’in daha öncesinde okuduğum Hayvan Çiftliği kitabının ardından okuduğum ve çok beğendiğim başyapıtlarından biri.
Kitabın Konusu
Kitap inanılmaz bir distopyayı bize harika biçimde betimliyor. Bu distopyada bireysellik yok edilip, bireylerin zihinlerinin tamamen kontrol alınması anlatılıyor.
Kitabın ana kahramanları Winston ve Julia, her türlü yasaklara rağmen birlikte olmak isteyen iki aşık. Ancak bu distopyada diğer pek çok şeye olduğu gibi; aşka da yer yok !
Bununla beraber ülkede 3 temel felsefe yaygın;
- Savaş barıştır
- Özgürlük köleliktir
- Cahillik güçtür
Bu düşüncelerin kaynaklarını da kitabın içerisinde yer alan bir kitapta epey uzunlamasına irdeliyorlar ve anlatıyorlar. ( En azından 1. ve 3. maddeyi )
Bununla beraber tele-ekran denen ve her evde olan şeyler ekranlar üzerinden insanlar devamlı olarak denetleniyor, dinleniyor. Ne zaman kimin dinleneceği belli olmadığı için herkes hep tetikte.
Hepsi bu kadar mı ?
Elbette ki hayır… Yenisöylem dedikleri ve eski dilleri tamamen unutturmak için geliştirilen bir dil var. Bu dilde fiiller, kelimeler mümkün mertebe sıfıra indirgeniyor. Böylece insanlar arzularını ve isteklerini anlatamıyor. Sadece nefret saati adı altında milletin boşaltamadığı fazla enerjisi ekran başında yayınlanan yayınlarla alınıyor.
Bakanlıklar
Kurulan bakanlıklar, kuruluş isimlerinin tam tersi işler yapmaktalar..
Varlık bakanlığı : Vatandaşların tükettiklerinin kalitesizliğiyle ilgileniyor.
Gerçek bakanlığı : Winston’ın da çalıştığı bakanlık. Burada, geçmişte yer alan bütün gerçekler değiştirilerek yeni gerçekler yaratılıyor. Örneğin dün A ülkesiyle savaştayız deniyorsa, bugün B ülkesiyle savaştayız diye bütün kaynaklardan değişim sağlanıyor. Böylece insanlar hiç bir şey iddia edemiyor.
Sevgi bakanlığı : Eğer ki ülke hakkında veya yönetenlerle alakalı eleştiri yaparsanız buralarda eşşek sudan gelinceye kadar dövülüyorsunuz. Yetmiyor, eğer istediklerini söylemezseniz yok ediliyorsunuz.
Barış bakanlığı : Burada da ülkenin savaştığı bütün ülkeler gösteriliyor, getirilen esirlerin listeleri yayınlanıyor.
Kitabın 3 bölümü var ve her bölüm gerçekten fazlasıyla ilgi çekici.
Kitap Hakkında
Kitap, yazarın başyapıtları arasında başa rahatlıkla oynayan bir kitap. Eser, 1948 yılında yayınlandığı için son 2 rakamı değiştirilerek 1984 bulunmuş.
Bir de 2021 yılında Geor Orwell’in telif hakları artık kalkınca, Can Yayınları haricinde pek çok yayınevi çeşitli kapak tasarımlarıyla yeniden basmaya başladı ancak ben bu çeviriden okuduğum için çok mutluyum. Kitabın bir bölümünde “2+2=5” diye bir bölüm var. Bu bölüm, diğer çevirilerde genelde “2+2= ” şeklinde çevrilmiş.
Burada sanki Wintson’ın aklı karışıkmış gibi bir anlam çıkabilir ancak tam tersi artık her şeye biat ettiğini gösterir 5 ifadesi yer alıyor. Bunun gibi kritik çeviri durumları var, o yüzden bu baskıdan okumanızı öneririm.
Normalde her gün belli sayfa okuyarak 4-5 günde bitiririm diyordum da; kitap haftasonu yasaklarıyla beraber haftasonu bitti. Eğer henüz okumadıysanız, kesinlikle okumanızı öneririm 🙂
Bir yanıt yazın